Ta chrupiąca surówka zachwyca kolorami i smakiem. Zrobisz ją w 10 minut

Ta chrupiąca surówka zachwyca kolorami i smakiem. Zrobisz ją w 10 minut

Dodano: 
Surówka z ogórków i kukurydzy
Surówka z ogórków i kukurydzy Źródło: Shutterstock / Botyev Volodymyr
Ta surówka do obiadu to proste, ale nieoczywiste połączenie. To ekspresowa surówka, którą zrobisz tuż przed podaniem obiadu.

Surówka z ogórków najczęściej kojarzy się z tradycyjną mizerią. Nasz przepis na dziś to coś zupełnie innego, choć i tu w roli głównej są ogórki. To surówka do obiadu szybka, pyszna i efektowna, bo połączenie zielonych ogórków i ziół z żółtą kukurydzą już samo w sobie poprawia humor i dodaje energii.

Jak zrobić surówkę z ogórków i kukurydzy?

W sezonie do tej surówki najlepiej wykorzystać chrupiące, jędrne ogórki gruntowe, które kroimy razem ze skórką. Do tego klasyczna zielenina: pietruszka, koperek i szczypiorek. Te dodatki sprawią, że surówka zamieni się w prawdziwą witaminową bombę. Ilość zieleniny podaną w przepisie (jest jej dużo) traktuj luźno: dodaj tyle, ile lubisz. Ważnym dodatkiem jest kukurydza, która dodaje słodyczy i doskonale kontrastuje z zielonymi składnikami surówki. Najprościej wykorzystać kukurydzę z puszki, ale jeśli chcesz poświęcić nieco więcej czasu na przygotowania, można tu dodać ziarna obrane z ugotowanej, świeżej kukurydzy.

Dressing do tej surówki jest najprostszy z możliwych: to oliwa, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, sól i pieprz. Jeśli chcesz dodać surówce ostrości, można dodatkowo wmieszać do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Od razu dodamy, że do tej surówki świetnie pasuje także sos na bazie jogurtu czy śmietany (jak do klasycznej mizerii), więc można śmiało eksperymentować. Każda wersja będzie pyszna.

Przepis: Surówka z ogórków i kukurydzy

Pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
164 w każdej porcji

Składniki

  • 8 ogórków gruntowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka natki koperku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki pokrój, kukurydzę odsącz, zieleninę posiekaj.
  2. Robienie surówkiDo ogórków i zieleniny wsyp odsączoną kukurydze, dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj dokładnie.

Do czego podawać surówkę z ogórków i kukurydzy?

Surówka z ogórków i kukurydzy to bardzo uniwersalna surówka do obiadu. Zaserwuj ją np. ziemniakami i kotletami mielonymi lub pieczonym kurczakiem. Świetnie pasuje też do dań z ryżem: np. do ryżu i panierowanych piersi z kurczaka. Surówka ta będzie też zdrowym i smacznym dodatkiem do dań takich jak pierogi, krokiety czy wytrawne naleśniki.

Czytaj też:
Ta soczysta surówka to klasyk z PRL. Lata lecą, a nic nie potrafi pokonać tego połączenia
Czytaj też:
Pałki z kurczaka natnij i natrzyj prostą marynatą. 30 minut w piekarniku i obiad gotowy