Pałki z kurczaka to produkt, po który wiele osób sięga z myślą, że przygotuje je na obiad. Nic dziwnego: są stosunkowo tanie, a ich przyrządzenie nie trwa długo i jest łatwe. Taki jest też nasz przepis na pieczone pałki z kurczaka. Wystarczy aromatyczna, prosta marynata, aby mięso zyskało wyśmienity smak. Stosujemy tu jeszcze jeden trik, a chodzi o nacinanie mięsa.
Jak zrobić pieczone pałki z kurczaka?
Pałki z kurczaka nie potrzebują wiele: sekret udanego, aromatycznego mięsa to najczęściej odpowiednia marynata. Nasza jest pikantna ze względu na dodatek ostrej papryki, dlatego jeśli wolisz łagodne smaki, od razu rada: pomiń paprykę ostrą lub daj jej mniej, możesz wówczas dać więcej papryki słodkiej.
Pałki polecamy naciąć przed marynowaniem (patrz zdjęcie). Podobnie nacina się mięso, kiedy chcemy wyjąć kości, jednak tym razem chodzi o coś innego: dzięki temu marynata przeniknie do środka i gotowe, pieczone pałki z kurczaka będą wyjątkowo smaczne. Zabieg z nacinaniem sprawia też, że mięso szybciej jest gotowe i nie ma obawy, że pozostanie niedopieczone w środku.
Rada: Jeśli nie masz czasu, kurczaka natartego marynatą możesz piec od razu. Warto jednak dać mu ok. godziny w lodówce (jak w przepisie): wówczas mięso będzie jeszcze smaczniejsze. Tak zamarynowane pałki z kurczaka możesz również przygotować na grillu.
Przepis: Pieczone pałki z kurczaka
Pałki z kurczaka w prostej marynacie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 585 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
na marynatę:
- 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaWymieszaj składniki na marynatę. Pałki z kurczaka ponacinaj i w misce wymieszaj z marynatą. Odstaw do lodówki na 30-60 minut.
- Pieczenie mięsaPałki z kurczaka rozłóż na blasze. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Z czym podawać pieczone pałki z kurczaka?
Pieczone pałki z kurczaka to uniwersalne mięso do obiadu. Pasuje do klasycznych zestawień typu gotowane ziemniaki, surówka, ale też do frytek, ziemniaków z piekarnika, ryżu czy kasz. W wersji z grilla podaj mięso do letniej sałatki ziemniaczanej z pomidorami, cebulą i miksem sałat. Jeśli zostanie ci takie mięso z obiadu, skrój je na kanapki lub wykorzystaj jako dodatek do sałatki.
Czytaj też:
Wystarczy kiełbasa i dwa tanie dodatki. 30 lat temu takie danie to był hitCzytaj też:
Obiad jak na greckich wakacjach. Lekkie i aromatyczne piersi z kurczaka zrobisz w 30 minut