Brokuł to dla mnie prawdziwy król zielonych warzyw, dlatego często dorzucam go do różnych potraw m.in. jarskich i mięsnych zapiekanek, zup oraz potrawek. Moja rodzina przepada za plackami z tego warzywa, które zachwycają wyjątkowym smakiem i aromatem, są bardzo sycące oraz świetnie komponują się z różnymi dodatkami.
Jak przygotować chrupiące placki brokułowe?
Przygotowanie placków z brokułów jest dziecinnie proste i nie wymaga wiele czasu. Przed smażeniem blanszuję brokuły w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Porada: na placki nadają się nie tylko różyczki brokuła, ale także łodygi. Łodygi można obgotować razem z różyczkami, żeby lekko zmiękły lub zetrzeć na tarce, odcisnąć z soku i surowe dorzucić do masy na placki.
Zblanszowane brokuły siekam (możesz również rozgnieść warzywa widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków) oraz mieszam z jajkami i serem. Masę dodatkowo zagęszczam 1-2 łyżkami mąki pszennej lub pełnoziarnistej (mąkę możesz zastąpić mielonym siemieniem lnianym).
Placki brokułowe smażę najczęściej na klarowanym maśle, ale dobrze sprawdzi się również olej do smażenia i oliwa z oliwek).
Przepis: Placki brokułowe
Pyszne placuszki warzywne.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 244 w każdej porcji
Składniki
- 650 g różyczek brokułu
- 3 średnie jajka
- 2/3 szklanki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
- Blanszowanie brokułówZagotuj wodę. Dodaj 1 łyżeczkę soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i wrzuć brokuły. Gotuj 2-3 minuty, a następnie przełóż warzywa do miski z zimną wodą (chłodzenie przyśpieszy dodanie do wody kostek lodu). Schłodzone warzywa wyłóż na durszlak, poczekaj, aż odciekną z wody i osusz papierowym ręcznikiem.
- Szykowanie masy na plackiBrokuły posiekaj lub rozgnieć widelcem. Dodaj roztrzepane jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, mąkę pszenną, rozmaryn i oregano. Wymieszaj składniki i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- SmażenieSmaż placki na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Sprawdź temperaturę tłuszczu przed nakładaniem masy – jeżeli tłuszcz nie będzie gorący, to placki go wchłoną i wyjdą tłuste oraz niesmaczne. Gotowe placki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podawać placki brokułowe?
Placki brokułowe podaję od razu po przygotowaniu. Ich smak doskonale komponuje się z m.in.:
- zimnymi i ciepłymi sosami – na przekąskę podaję placuszki z brokułów z dodatkiem sosu czosnkowego, sosu śmietanowo-ziołowego, kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego, a na obiad lub kolację z sosem pieczarkowym, sosem śmietanowym z czosnkiem i ziołami oraz sosem chrzanowym;
- mięsnym i warzywnym gulaszem – idealny do placków brokułowych jest gulasz wieprzowy oraz drobiowy z gęstym sosem;
- twarożkiem z dodatkiem rzodkiewki, cebulki dymki/szczypiorku lub czarnej rzodkwi.
Czytaj też:
Moje kotlety mielone to zupełnie inna bajka. Są pieczone, a soczystości dodaje im warzywoCzytaj też:
Tę sałatkę z cukinii robię co roku na zimę. Oto trik na idealnie chrupiące warzywa