Do cukinii dorzucam dwa składniki, a smakuje obłędnie. Sprawdza się do obiadu i na przekąskę

Do cukinii dorzucam dwa składniki, a smakuje obłędnie. Sprawdza się do obiadu i na przekąskę

Dodano: 
Cukinia z patelni
Cukinia z patelni Źródło: Shutterstock / Grazziela
Cukinia to uniwersalne warzywo, które da się przyrządzić na wiele sposobów. Dziś mam dla was kolejną jego odsłonę. Tym razem zrobię z cukinii prosty i smaczny dodatek do obiadu, który można też zjeść na przekąskę.

Fenomen cukinii polega na tym, że ma na tyle delikatny smak, że doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. A tak naprawdę nie potrzebuje ich dużo, by smakować doskonale. Ten dodatek do obiadu, to doskonały tego przykład. Warzywo podsmażam z jednym składnikiem, a potem dorzucam drugi. Tyle wystarczy, bo efekt jest przepyszny.

Jakie dodatki pasują do cukinii?

Do delikatnej w smaku cukinii pasuje wiele dodatków. Dobrze komponuje się z warzywami takimi, jak: pomidory, papryka, cebula, bakłażan, czosnek. Jej smak świetnie też podkręcają sery np.: feta, parmezan, mozzarella, ser pleśniowy. Inne pożywne dodatki, które do niej pasują to: kurczak, ryba, tofu, jajka. Z ziół i przypraw warto ją zestawiać z: bazylią, oregano, tymiankiem, rozmarynem, koperkiem, natką pietruszki, papryką, pieprzem, curry.

Jak zrobić cukinię do obiadu?

Moja cukinia do obiadu jest banalnie prosta w składzie i przygotowaniu. Warzywo tylko myję i kroję w cienkie plasterki. Potem podsmażam je z czosnkiem na oliwie z oliwek. Gdy zmięknie, doprawiam solą i pieprzem, a na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki. Ot i cała tajemnica pysznego dodatku. Wspomnę tylko o tym, że najlepsze efekty uzyskuje się z młodego, jędrnego warzywa. Ma ono najlepszy smak, cienką skórkę i szybko mięknie.

Przepis: Cukinia z patelni

Cukinia smażona z czosnkiem do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 2 nieduże, młode cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w dość cienkie plasterki. Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Smażenie cukiniiNa patelni rozgrzej oliwę, wsyp pokrojoną cukinię i smaż ją kilka minut, co jakiś czas zamieszaj. Dodaj czosnek, trochę soli i pieprzu, duś całość jeszcze kilka minut. Na koniec cukinię posyp posiekaną natką, wymieszaj.

Do jakich dań podać smażoną cukinię?

Smażona cukinia sprawdzi się, jako dodatek do pieczonego kurczaka, wieprzowiny, ryby i kotletów. Dobrze też będzie się komponowała z daniami, do których podajemy ryż, makaron, kaszę jaglaną lub kuskus. Co ciekawe, można ją również wykorzystać, jako dodatek do kanapek i wrapów, np. takich z grillowanym kurczakiem czy serem feta. Gdy zaś zalejemy ją na patelni masą jajeczną, powstanie pyszny omlet idealny na śniadanie lub kolację.

Czytaj też:
Tej zapiekanki z tartej cukinii musisz spróbować. Żadna inna nie jest tak delikatna i soczysta
Czytaj też:
Dżem z cukinii od kilku lat robię furorę wśród moich znajomych. Są zaskoczeni jego smakiem