Wychodzi mięciutki, puszysty, a zarazem wilgotny. Chlebek cukiniowy to pomysł na proste pieczywo, z którego przygotowaniem każdy sobie poradzi. Jest tak pyszne, że nie potrzebuje wielkich dodatków i można taki chlebek zajadać nawet sam. To przepis, który świetnie sprawdzi się w weekend, kiedy niekoniecznie chce nam się biec rano po bułki czy chleb (albo nie ma takiej możliwości, jeśli to niedziela). Chwila pracy, a po niespełna godzinie w piekarniku wyjmiesz rumiane, pachnące, domowe pieczywo.
Jak zrobić chlebek cukiniowy?
Domowe pieczywo z tego przepisu to chlebek cukiniowy na oleju, z dodatkiem sody i proszku, które nadają mu puszystości i przyjemnej tekstury. Do ciasta dodajemy startą na grubych oczkach cukinię i tu ważna uwaga. Cukinie należy osolić i dać jej chwilę, aby puściła sok, a następnie bardzo dobrze ją odcisnąć. Im suchsza, tym lepiej. Można to zrobić w dłoniach, lub dociskając tartą cukinię do sitka.
Chlebek cukiniowy najlepiej piec w keksówce. Ładnie wyrośnie i będzie miał wygodny do jedzenia i krojenia kształt.
Rada: do ciasta można dodać również inne składniki, które podkręcą smak pieczywa. Np. suszone lub świeże zioła (oregano czy koperek), ale też czosnek (świeży lub suszony), suszone pomidory lub posiekane drobno oliwki. Do pieczywa można też wmieszać pokrojoną w kostkę szynkę. Ciasto przełożone do foremki można dodatkowo posypać ziołami, sezamem, czarnuszką czy makiem.
Przepis: Chlebek cukiniowy
Proste pieczywo bez wyrastania.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 216 w każdej porcji
Składniki
- 300 g cukinii
- 1 płaska łyżeczka soli
- 100 ml oleju
- 2 średniej wielkości jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie cukiniiCukinie zetrzyj na grubych oczkach, posól i odstaw, aż puści sok.
- Robienie ciastaMąkę wymieszaj z sodą i proszkiem. Jajka zmiksuj z olejem na puszystą masę. Dodaj mąkę ze spulchniaczami, wymieszaj. Odsącz cukinię dobrze z płynu i wmieszaj delikatnie w ciasto.
- Pieczenie chlebkaPrzełóż ciasto do foremki (np. keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.
Jak jeść chlebek cukiniowy?
Chlebek cukiniowy można jeść bez żadnych dodatków, ale warto potraktować go jako bazę różnego rodzaju kanapek. Pasuje zarówno do wersji roślinnych (np. z awokado, cebulą i pomidorami), wegetariańskich (np. z masłem, jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym ogórkiem), czy mięsnych (np. z kremowym serkiem śmietankowym, szynką i ostrą papryczką).
Chlebek można też smażyć na odrobinie masła: powstaną chrupiące, apetyczne grzanki.
Czytaj też:
Babcia miała na to swój rytuał. Te bułki z nacięciem piekę co weekend – z sentymentemCzytaj też:
Tą pastą uratujesz śniadanie, kiedy nie masz nic w lodówce. Zrób raz, a gwarantuję, że to będzie hit!