To ciasto robi się szybko i z niewyszukanych składników. A dzięki dodatkowi owoców nie tylko świetnie wygląda, ale też wspaniale smakuje. Owoce wprowadzają bowiem do tego wypieku sporo wilgoci, smaku i aromatu. Nie wyobrażam sobie, by nie upiec go kilka razy w ciągu lata. Wszak rozmaitych owoców jest teraz w bród.
Z jakich składników robi się kruche ciasto?
Mój placek z owocami i kruszonką robię na kruchym cieście. Jego podstawowymi składnikami są: mąka, masło i cukier. Zwykle łączy się je w proporcji 3:2:1, bo zapewnia ona ciastu odpowiednią delikatność. Ja jednak dodaję jeszcze żółtko i odrobinę proszku do pieczenia. Pierwszy składnik pełni rolę lepiszcza, zaś drugi lekko spulchnia ciasto. Warto też dodać szczyptę soli, która świetnie balansuje słodki smak.
Jak zrobić placek z owocami i kruszonką?
Ten placek z owocami i kruszonką robi się naprawdę szybko. To dlatego, że tak naprawdę spód i wierzch tego wypieku robi się z tego samego, kruchego ciasta. Spód należy jednak rozwałkować na placek i upiec na rumiano, zaś resztę ciasta dobrze schłodzić i zetrzeć wprost na owoce. Po upieczeniu owoce lekko się rozpadają, nawilżając ciasto, a kruszonka staje się przyjemnie chrupiąca.
Przepis: Placek z borówkami i kruszonką
Kruche ciasto z dodatkiem borówek amerykańskich i kruszonki
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
Na kruche ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g zimnego masła
- 1 żółtko
Na farsz:
- 2 szklanki borówek amerykańskich
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj, rozkrusz w palcach na proszek. Dodaj cukier puder i żółtko, wymieszaj, szybko zagnieć w miarę gładkie ciasto. Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą, włóż do zamrażarki. Pozostałe ciasto też zawiń w folię, ale włóż do lodówki.
- Podpiekanie spoduBorówki dokładnie opłucz, osącz. Ciasto z lodówki rozwałkuj na prostokątny placek. Wyłóż nim dno blachy, ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano w 190 stopniach Celsjusza. Po tym czasie ciasto posyp owocami wymieszanymi z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Na owoce zetrzyj zaś wyjęte z zamrażarki kruche ciasto.
- Pieczenie ciastaCiasto wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza i piecz je ok. 30 minut, aż wierzch się zrumieni, a owoce zmiękną. Przed podaniem przestudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
Jakie owoce pasują do placka z owocami i kruszonką?
Bardzo ważnym składnikiem tego ciasta z kruszonką są owoce. Ja dodałam borówki amerykańskie, bo o tej porze roku są łatwo dostępne i można je kupić w dobrej cenie. Bez problemu da się je jednak zastąpić innymi owocami. Mogą to więc być np.: czarne czy czerwone porzeczki, agrest, jeżyny, maliny, śliwki albo wczesne jabłka.
Bardziej soczyste owoce przed wyłożeniem na ciasto warto odpowiednio przygotować. Po opłukaniu i osączeniu mieszam je zwykle z niewielką ilością cukru i skrobi ziemniaczanej. Pierwszy składnik wiadomo, ma dosłodzić owoce. Drugi zaś zapobiega przez nadmiernym „puszczaniem” soku w czasie pieczenia.
Czytaj też:
Puszyste i wilgotne ciasto z jabłkami robię na oleju. Przepis jest dziecinnie prostyCzytaj też:
Robię go bez pieczenia, a znika w kilka minut. Spód chrupie, góra rozpływa się w ustach – i nic dziwnego