Te nietypowe naleśniki usmażyłam, kiedy wieczorem mieliśmy ochotę na coś słodkiego, a nikomu nie chciało się już iść do sklepu. W lodówce miałam opakowanie serka mascarpone. I to na nim postanowiłam zrobić naleśniki. Eksperyment wyszedł nadzwyczaj smacznie!
Jak zrobić naleśniki z serka mascarpone?
Nie ma tu nic trudnego: wystarczy jedynie zmiksować składniki. To serek mascarpone, jajka, mąka, cukier (możesz zmienić jego ilość w zależności od upodobań) i odrobina proszku do pieczenia. Ktoś może powie, że to nie naleśniki, ale serowe placki, ale niezależnie od tego jak je nazwiesz, usmażone jak naleśniki, duże, puszyste placki smakują rewelacyjnie.
Z podanych w przepisie proporcji wychodzą mi cztery duże placki. Rada: można z tego samego ciasta usmażyć mniejsze placuszki, jednak duże nie tylko robią wrażenie na talerzu, ale zachwycają swoją puszystą i delikatną konsystencją.
Przepis: Naleśniki z serka mascarpone
Puszyste placki na słodko.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 6 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 363 w każdej porcji
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaZmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj ciasto jak na naleśniki. Smaż placki z obu stron na złoto.
Z czym podawać naleśniki z serka mascarpone?
Naleśniki są pyszne same w sobie: wystarczy je oprószyć cukrem pudrem albo położyć na nich odrobinę masła. My lubimy je jeść z musami owocowymi. Ale można je serwować z dowolnymi dodatkami: dżemem, kremem czekoladowym, świeżymi owocami, lodami, bitą śmietaną, słodkim serkiem, miodem.
Urok tych naleśników tkwi w jeszcze jednym: mogą być śniadaniem, obiadem, kolacją albo deserem. W wersji śniadaniowej podaj je np. z serkiem homogenizowanym i świeżymi owocami, na słodki obiad z twarożkiem i miodem, a na kolację z lekkim musem owocowym. W wersji deserowej podaj gorące placki prosto z patelni z gałką ulubionych lodów i polewą czekoladową.
Czytaj też:
Słowackie naleśniki zachwycają elastycznym, sycącym ciastem. Potrzebne są tylko trzy składnikiCzytaj też:
Najlepszy dżem morelowy robię bez środków żelujących. Od lat wykorzystuję ten przepis