Zamiast mleka i wody, wzięłam kremowy ser. Teraz jemy te puszyste naleśniki prawie codziennie

Zamiast mleka i wody, wzięłam kremowy ser. Teraz jemy te puszyste naleśniki prawie codziennie

Dodano: 
Naleśniki na serku
Naleśniki na serku Źródło: Shutterstock / BearFotos
Te naleśniki powstały przypadkiem, a są tak dobre, że ostatnio zajadamy je niemal codziennie. To puszyste i sycące placki na słodko, a sekret to kremowy ser, który daję do ciasta.

Te nietypowe naleśniki usmażyłam, kiedy wieczorem mieliśmy ochotę na coś słodkiego, a nikomu nie chciało się już iść do sklepu. W lodówce miałam opakowanie serka mascarpone. I to na nim postanowiłam zrobić naleśniki. Eksperyment wyszedł nadzwyczaj smacznie!

Jak zrobić naleśniki z serka mascarpone?

Nie ma tu nic trudnego: wystarczy jedynie zmiksować składniki. To serek mascarpone, jajka, mąka, cukier (możesz zmienić jego ilość w zależności od upodobań) i odrobina proszku do pieczenia. Ktoś może powie, że to nie naleśniki, ale serowe placki, ale niezależnie od tego jak je nazwiesz, usmażone jak naleśniki, duże, puszyste placki smakują rewelacyjnie.

Z podanych w przepisie proporcji wychodzą mi cztery duże placki. Rada: można z tego samego ciasta usmażyć mniejsze placuszki, jednak duże nie tylko robią wrażenie na talerzu, ale zachwycają swoją puszystą i delikatną konsystencją.

Przepis: Naleśniki z serka mascarpone

Puszyste placki na słodko.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
363 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaZmiksuj wszystkie składniki na gładkie ciasto.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj ciasto jak na naleśniki. Smaż placki z obu stron na złoto.

Z czym podawać naleśniki z serka mascarpone?

Naleśniki są pyszne same w sobie: wystarczy je oprószyć cukrem pudrem albo położyć na nich odrobinę masła. My lubimy je jeść z musami owocowymi. Ale można je serwować z dowolnymi dodatkami: dżemem, kremem czekoladowym, świeżymi owocami, lodami, bitą śmietaną, słodkim serkiem, miodem.

Urok tych naleśników tkwi w jeszcze jednym: mogą być śniadaniem, obiadem, kolacją albo deserem. W wersji śniadaniowej podaj je np. z serkiem homogenizowanym i świeżymi owocami, na słodki obiad z twarożkiem i miodem, a na kolację z lekkim musem owocowym. W wersji deserowej podaj gorące placki prosto z patelni z gałką ulubionych lodów i polewą czekoladową.

Czytaj też:
Słowackie naleśniki zachwycają elastycznym, sycącym ciastem. Potrzebne są tylko trzy składniki
Czytaj też:
Najlepszy dżem morelowy robię bez środków żelujących. Od lat wykorzystuję ten przepis