Łącząc gęsty jogurt naturalny (opcjonalnie jogurt grecki, skyr naturalny lub jogurt typu greckiego) i jajka, można przygotować ekspresowe i bogate w cenne składniki odżywcze ciasto na naleśniki. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto nie boi się kulinarnych eksperymentów.
Naleśniki z jogurtu i jajek – wartości odżywcze
Naleśniki z jogurtu i jajek mają wysokie wartości odżywcze oraz stanowią doskonałą alternatywę dla ciasta naleśnikowego na bazie mleka, które często wywołuje objawy nietolerancji i alergii pokarmowej. Jogurt to produkt fermentowany i nie zawiera cukru mlecznego, czyli laktozy, która jest rozkładana przez bakterie fermentacji mlekowej. Co więcej, stanowi cenne źródło białka i aminokwasów egzogennych, wapnia, fosforu, potasu, witaminy A oraz witamin z grupy B. Jajka również mają wysokie wartości odżywcze – są bogate m.in. w białko, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) witaminy z grupy B oraz luteinę.
Jak przygotować naleśniki z jogurtu i jajek?
Wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować pełne białka naleśniki bez mąki, to dwa składniki główne, dwa dodatki i mikser lub blender ręczny/kielichowy. Jajka i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową. Miksuję składniki oraz dodaję sól do smaku i smażę placki na klarowanym maśle. Do masy na placki można dodać klarowane masło lub olej (1 łyżka) i wówczas placki nie będą przywierały podczas smażenia na suchej patelni.
Przepis: Naleśniki z jogurtu i jajek
Te proste naleśniki mają sprężystą, miękką konsystencją.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 84 w każdej porcji
Składniki
- 500 g gęstego jogurtu naturalnego
- 5 średnich jajek
- sól
Do smażenia:
- 3 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta na naleśnikiW dużej misce umieść jogurt naturalny, jajka i szczyptę soli. Miksuj, aż powstanie jednolita masa. Wskazówka: do masy na naleśniki, które mają być serwowane ze słodkim nadzieniem możesz dodać np. wanilię, kakao, nieco zmiksowanych owoców lub domowy syrop owocowy, odrobinę miodu/cukru. Do placków serwowanych ze słonymi dodatkami idealnie pasuje zblendowany szpinak, pasta pomidorowa, wyraziste przyprawy np. słodka, ostra i wędzona papryka, a także suszone zioła.
- SmażenieZa pomocą kuchennego pędzelka smaruj patelnię cieniutką warstwą klarowanego masła. Nakładaj porcje ciasta np. łyżką wazową i smaż naleśniki z obu stron, na złoty kolor.
Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby naleśniki z jogurtu i jajek wyszły bardziej puszyste, to delikatnie wymieszaj masę z żółtek i jogurtu z ubitą na sztywno pianą z białek.
Z czym podawać naleśniki z jogurtu i jajek?
Naleśniki z jogurtu i jajek mają neutralny smak, więc świetnie komponują się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Możesz je podawać z m.in.:
- wymieszanym z wanilią oraz miodem/cukrem twarogiem,
- dżemem, marmoladą, konfiturą,
- kremem lub sosem czekoladowym,
- kremem pistacjowym,
- bitą śmietaną (tradycyjną i roślinną) oraz świeżymi owocami np. borówkami, malinami,
- kapustą i mięsem,
- pieczarkami i żółtym serem,
- szpinakiem z czosnkiem oraz serem feta, mozzarella lub gorgonzola,
- smażonym kurczakiem i warzywami.
Czytaj też:
Cieniutkie naleśniki, puszysty krem i świeże owoce. To letnie danie robi furorę w moim domuCzytaj też:
Rozdrabniam twaróg widelcem i smażę górę puszystych racuchów. Znikają co do jednego