Robię wieczorem, jem rano. Chia z owocami smakuje jak deser, ale syci na długo

Robię wieczorem, jem rano. Chia z owocami smakuje jak deser, ale syci na długo

Dodano: 
Pudding z chia na zimno
Pudding z chia na zimno Źródło: Shutterstock / Life morning
Nocny pudding z chia na zimno to śniadanie idealne. Przygotowany wieczorem, pozwala rozpocząć dzień w doskonałym nastroju i dostarcza energii. Zapraszam po przepis.

O poranku każda minuta jest na wagę złota. Dlatego w mojej kuchni królują rozwiązania, które pozwalają mi oszczędzać czas bez rezygnowania ze zdrowego i pożywnego posiłku. Jednym z moich ulubionych patentów na słodkie śniadanie jest nocny pudding z chia na zimno. Wystarczy kilka minut wieczorem, by rano cieszyć się pysznym, sycącym i pełnym wartości odżywczych daniem, które czeka w lodówce.

Jak przygotować nocny pudding z chia na zimno?

Przygotowanie nocnego puddingu z chia na zimno jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 10 minut. Wystarczy połączyć nasiona chia z jogurtem naturalnym (opcjonalnie napojem roślinnym, kefirem, mlekiem lub sokiem), a następnie dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę dosmaczam ekstraktem waniliowym (można również dodać miód, syrop klonowy lub inne słodzidło) i odstawiam do lodówki na 1 godzinę, żeby zgęstniała.

W międzyczasie przygotowuję resztę składników. Nakładam do niezbyt głębokiego naczynia chrupiącą, domową granolę, świeże brzoskwinie, borówki i gęstniejący pudding oraz dekoruję wierzch pożywnego śniadania zblendowanym borówkami. Tak przygotowane śniadanie (pudding z chia może również zastąpić tradycyjny deser) trafia do lodówki. Rano wystarczy jedynie przełożyć porcje pożywnego posiłku na talerzyki. Wskazówka: nocny pudding z chia można również przygotować w pucharkach, szklankach lub miseczkach.

Przepis: Nocny pudding z chia z owocami

Dostarcza błonnika, białka i zdrowych tłuszczów, dając uczucie lekkości, a jednocześnie długotrwałego nasycenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
449 w każdej porcji

Składniki

Na pudding z chia:

  • 6 łyżek nasion chia
  • 600 ml kremowego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 2 i 1/2 szklanki granoli
  • 4 duże brzoskwinie
  • 350 g borówek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie puddinguWymieszaj nasiona chia z jogurtem naturalnym oraz ekstraktem waniliowym i odstaw, żeby masa lekko zgęstniała.
  2. WykonanieDo niewielkiego naczynia dodaj granolę (opcjonalnie ulubione muesli, same płatki owsiane, posiekane orzechy, ekspandowane zboża), tworząc spód. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie i 2/3 borówek, tworząc kolejne warstwy. Następnie dodaj warstwę puddingu z chia oraz zblenduj pozostałe borówki i udekoruj wierzch (możesz zastąpić konfiturą lub dżemem borówkowym).
  3. ChłodzeniePrzykryj naczynie folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.

Gotowy pudding z chia na zimno kroję przed podaniem na porcje oraz dekoruję owocami.

Dlaczego warto jeść nasiona chia?

Nasiona chia (nasiona szałwii hiszpańskiej) to jedno z popularnych superfoods. Niepozorne ziarenka, po namoczeniu w płynie, pęcznieją, tworząc żelową masę o konsystencji budyniu. Są bogate w błonnik, kwasy Omega-3, białko i minerały. Ekspresowe w przygotowaniu nocne puddingi z nasionami chia to doskonała alternatywa dla podjadanych w biegu słodkich bułek z piekarni i gotowych mieszanek płatków oraz sposób, by w końcu zacząć spożywać posiłki o poranku. Nocny pudding z chia na zimno skusi nawet zagorzałego przeciwnika jedzenia śniadań, a jego smak udowadnia, że prosta, zdrowa dieta nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.

Czytaj też:
Wieczorem poświęć kilka minut, aby rano cieszyć się najlepszą owsianką. Tylko cztery składniki
Czytaj też:
Mieszam płatki owsiane i zdrowy płyn. Wystarczą dwie minuty wieczorem, aby rano mieć pyszne śniadanie