Domowe chipsy z piekarnika? Są lepsze niż każde sklepowe i znikają w minutę

Domowe chipsy z piekarnika? Są lepsze niż każde sklepowe i znikają w minutę

Dodano: 
Chipsy ziemniaczane
Chipsy ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Andrew Pustiakin
Zapomnij o słonych przekąskach ze sklepu! Domowe chipsy ziemniaczane obłędnie chrupią, mają niewiele kalorii i genialny smak. Musisz ich spróbować!

Kto z nas nie lubi chrupiących chipsów? To przekąska, która towarzyszy nam podczas wieczorów filmowych i spotkań ze znajomymi. Niestety, słone przekąski ze sklepu często zawierają mnóstwo niepotrzebnych dodatków i utwardzonych tłuszczów. Dlatego stawiam na domowe chipsy ziemniaczane. Są nie tylko znacznie zdrowsze, ale co najważniejsze – smakują o niebo lepiej!

Przygotowanie domowych chipsów to też świetna zabawa i okazja do spędzenia czasu w rodzinnym gronie, a także pewność, że przekąska ma naturalny skład. Możesz kontrolować rodzaj użytego tłuszczu, ilość soli i rodzaj przypraw, dopasowując smak do indywidualnych preferencji.

Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane?

Ich przygotowanie jest prostsze, niż myślisz. Jednak nie wszystkie odmiany ziemniaków nadają się na chipsy. Idealna zawartość skrobi, która gwarantuje optymalną chrupkość, to około 15%. Na chipsy wybieram ziemniaki odmiany np. Aster, Gracja, Justa, Albatros, Lawina lub Triada. Bez problemu kupisz je na bazarze lub w dobrze zaopatrzonym warzywniaku.

Ziemniaki na chipsy muszą być pokrojone bardzo cienko. Można to zrobić ostrym nożem lub, co jest znacznie łatwiejsze i skuteczniejsze, mandoliną. Pokrojone ziemniaki wkładam na 10 minut do miski z zimną wodą, a następnie odsączam na sitku, osuszam, układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, dodaję olej oraz sól i cierpliwie czekam, aż staną się chrupiące. Wskazówka: ziemniaki muszą być starannie osuszone. Plasterki najlepiej odsączyć z wody na papierowym ręczniku.

Przepis: Domowe chipsy ziemniaczane

Ta prosta przekąska to czysta przyjemność dla zmysłów.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
322 w każdej porcji

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 i 1/2 łyżki oleju do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz (młode ziemniaki wystarczy jedynie oskrobać z nadmiaru łuszczącej się skórki), umyj i bardzo cienko pokrój – plasterki nie powinny być grubsze niż 1-2 mm. Pokrojone ziemniaki umieść w dużej misce z zimną wodą, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Jeżeli woda zrobi się bardzo mętna, to wymień ją na świeżą. Odsącz ziemniaki na sitku i starannie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. PieczenieNa blasze z wyposażenia piekarnika rozłóż papier do pieczenia, ułóż plasterki ziemniaków, posmaruj je z obu stron olejem (możesz też użyć spryskiwacza do tłuszczu) i oprósz solą. Piecz w temperaturze 220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 8-10 minut, a następnie włącz termoobieg i piecz, aż chipsy staną się złociste i chrupiące.

Gorące, chrupiące chipsy przełóż do miski i wymieszaj z ulubionymi przyprawami.

Czym doprawić domowe chipsy ziemniaczane?

Solone chipsy ziemniaczane z piekarnika możesz doprawić na wiele sposobów, dodając m.in.:

  • słodką, ostrą lub wędzoną paprykę,
  • pokruszone płatki chili,
  • suszone pomidory w płatkach z czosnkiem i bazylią,
  • oregano, tymianek, rozmaryn lub ulubioną mieszankę ziół np. zioła prowansalskie,
  • suszony czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany, sól czosnkową,
  • pieprz ziołowy, świeżo zmielony pieprz czarny lub kolorowy,
  • przyprawę curry, mieszankę przypraw do gyrosa, mieszankę przypraw kuchni chińskiej.

Czytaj też:
Robię miękkie ślimaki z serem jak u babci. Pierwszy kęs i wszystko jasne
Czytaj też:
Nie wyobrażam sobie wieczoru bez tych papryczek. Z kremowym nadzieniem to moja kolacja numer 1