Trzy dodatki, zero tartej bułki. Tak teraz podaję fasolkę szparagową i jest obłędna

Trzy dodatki, zero tartej bułki. Tak teraz podaję fasolkę szparagową i jest obłędna

Dodano: 
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Fasolka szparagowa to letni przysmak, po który chętnie sięgamy. Większość osób gotuje ją i podaje polaną zrumienioną na maśle tartą bułką. Ja odkryłam zdrowszy i smaczniejszy sposób na to sezonowe warzywo.

Fasolka szparagowa to sezonowe, letnie warzywo. Można dodawać je do różnych potraw, np. sałatek, zup, zapiekanek. Jednak najczęściej serwuje się ją ugotowaną, polaną okrasą. W takiej postaci jest doskonała na przekąskę, a także jako dodatek do obiadu. Jeszcze do niedawna polewałam fasolkę tartą bułką zrumienioną na maśle. Teraz mam na nią jednak jeszcze lepszy sposób.

Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Czas gotowania fasolki szparagowej zależy od jej koloru i wieku. Żółtą fasolkę należy gotować 5-10 minut, zaś zieloną 8-12 minut. Dłuższy czas gotowania dotyczy starszej, bardziej dojrzałej fasolki. Czas gotowania należy liczyć od momentu zagotowania się wody po włożeniu do niej fasolki. Gotując fasolkę najlepiej wrzucić ją na wrzątek z dodatkiem niewielkiej ilości soli i cukru. Składniki te dodadzą jej smaku. Odpowiednio ugotowana fasolka powinna być miękka, ale jędrna. Po ugotowaniu warto przełożyć ją na sito i przelać zimną wodą, co szybko zatrzyma proces gotowania.

Jak przygotować lekką fasolkę szparagową?

Mój sposób na lekką fasolkę szparagową idealną na przekąskę jest bardzo prosty. Nie polewam ją zrumienioną na maśle bułką tylko sięgam po same stopione masło. Polewam nim fasolkę i delikatnie mieszam. Potem jedynie oprószam ją świeżo zmielonym pieprzem i solą. Taka fasolka jest bardzo smaczna i lżej strawna od klasycznej wersji.

Przepis: Lekka fasolka szparagowa

Gotowana fasolka szparagowa z lekką okrasą

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie fasolkiFasolkę opłucz, odkrój końcówki. Wrzuć ją na osolony wrzątek i gotuj 5-10 minut, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna. Wyjmij ją łyżką cedzakową na półmisek.
  2. Serwowanie fasolkiMasło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Polej nim fasolkę, delikatnie przemieszaj. Oprósz ją lekko solą i pieprzem.

Inne pomysły na fasolkę szparagową

Poza solą i pieprzem do gotowanej fasolki doskonale też będą pasować inne dodatki. Możecie sięgnąć na przykład po: sok z cytryny, ocet balsamiczny, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, a także koperek, natkę czy bazylię. Dobrze też będą pasować prażone płatki migdałów, sezam albo ziarna słonecznika.

Czytaj też:
Fasolka szparagowa lepsza niż z bułką tartą. Zrób ją raz, a do starej wersji nie wrócisz
Czytaj też:
Fasolka, jakiej jeszcze nie jadłeś. Ta wersja z wieprzowiną zaskakuje smakiem