Miksuję twaróg z dodatkami i dorzucam owoce. Ten smakowity sernik jest gotowy w godzinę

Miksuję twaróg z dodatkami i dorzucam owoce. Ten smakowity sernik jest gotowy w godzinę

Dodano: 
Sernik z malinami
Sernik z malinami Źródło: Shutterstock / T.Vyc
Sernik to ciasto, które doskonale smakuje o każdej porze roku. Latem robię go jednak nieco inaczej, bo zwykle dodaję owoce. Świetnie podbijają smak sera, dodają lekkości i wakacyjnego charakteru.

Latem robię tylko dwa rodzaje serników – na zimno albo z owocami. Ten drugi, mimo pieczenia, jest jednak szybszy w przygotowaniu. Nie trzeba bowiem czekać, aż warstwy zastygną. Wystarczy tylko zmiksować kilka składników, przelać do formy, dodać owoce i wstawić do piekarnika. Po godzinie można się raczyć pysznym, aromatycznym ciastem.

Jak spulchnić masę na sernik?

Do masy na sernik można dodać co prawda proszek do pieczenia, ale rzadko się to praktykuje. Istnieje bowiem lepszy sposób na spulchnienie sera. Jest to piana z białek ubita na sztywno, którą wystarczy dodać do masy na sam koniec. Można też pominąć jej dodatek, ale zmiksować na puszystą masę całe jajka z cukrem.

Jak zrobić szybki sernik z owocami?

Ten sernik z owocami robię naprawdę szybko. Nie przygotowuję do niego żadnego spodu, a jedynym moim wysiłkiem jest ubicie białek na pianę. Resztę składników krótko miksuję, a potem łączę delikatnie z pianą. Po przelaniu masy do formy, posypuję ją malinami i delikatnie je wciskam. Ciasto wystarczy piec ok. 45 minut.

Przepis: Sernik z malinami

Szybki sernik z dodatkiem malin i wiórków kokosowych

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 250 g malin
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyTwaróg przełóż do miski. Dodaj żółtka, cukier, śmietankę i budyń w proszku. Składniki krótko zmiksuj. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
  2. Pieczenie sernikaProstokątną formę wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę serową, wyrównaj powierzchnię. Posyp malinami, lekko je wciśnij, posyp wiórkami kokosowymi. Sernik piecz ok. 45 minut w 175 stopniach Celsjusza.

Inna wersja sernika z owocami

Sernik z owocami warto upiec na kruchym spodzie. Można go zrobić w tradycyjny sposób, a więc z kruchego ciasta. Tu doskonale będzie pasował spód z dodatkiem kakao. Zamiast zagniatać ciasto, można sięgnąć po herbatniki, zblendować je na proszek i wymieszać z masłem. Masą wylepia się dno formy, ugniata i zastudza.

Jeszcze szybszą wersją spodu do sernika będą po prostu ułożone na dnie formy herbatniki. Jeśli pieczecie ciasto w prostokątnej formie, wybierzcie prostokątne ciasteczka. Gdy używacie tortownicy, sięgnijcie po okrągłe herbatniki.

Czytaj też:
Latem piekę tylko te muffinki. Wilgotne, kwaśno-słodkie i gotowe w pół godziny
Czytaj też:
Nic nie piekę, a ciasto wychodzi obłędne. Jest leciutkie, orzeźwiające, idealne na lato