Jeśli lubicie ciasta z owocami, zapraszam was na proste ciasto jogurtowe. Nie ma przy nim dużo pracy, a wychodzi miękkie i delikatne. Cała rodzina zajada je z smakiem. I choć piekę je dość często, to za każdym razem może smakować nieco inaczej. Wszystko zależy od tego, jakie owoce się do niego dorzuci.
Jak spulchnić ciasto jogurtowe?
Moje ciasto jogurtowe wychodzi miękkie i puszyste. To duża zasługa dodanych spulchniaczy. Zwykle sięgam po dwa – proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ich mieszanka daje doskonały efekt, a nie jest wyczuwalna w wypiekach. Można też połączyć ciasto z ubitym białkiem, które dodatkowo zwiększy objętość i napowietrzy ciasto. Dodaje się je na samym końcu i całość miesza krótko i delikatnie.
Jak zrobić proste ciasto jogurtowe?
Przygotowanie ciasta jogurtowego jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy tylko wymieszać mąkę ze spulchniaczami i krótko zmiksować pozostałe składniki. Na końcu dodaje się do nich mąkę, całość delikatnie miesza i przelewa do formy. Po posypaniu owocami ciasto trafia do piekarnika.
Przepis: Ciasto jogurtowe z borówkami
Proste ciasto jogurtowe z dodatkiem borówek amerykańskich
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 14
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaBorówki opłucz, osusz, oprósz mąką. Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą. Jogurt krótko zmiksuj z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i olejem. Dodaj mąkę, krótko wymieszaj.
- Pieczenie ciastaCiasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp owocami, delikatnie je wciśnij. Ciasto piecz ok. 45-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po lekkim przestygnięciu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Jak przygotować owoce do ciasta?
Do ciasta jogurtowego pasują różne owoce. W sezonie stawiam na borówki, truskawki, agrest, porzeczki. Jednak można też dodać brzoskwinie, śliwki, gruszki czy jabłka. Większe owoce należy pokroić na niewielkie kawałki. Po posypaniu ciasta owocami, owoce można lekko w nie wcisnąć. By owoce nie opadały na dno, umyte i osuszone owoce można oprószyć odrobiną mąki.
Czytaj też:
Dodaję do kruchego ciasta jeden aromatyczny składnik. Przepis jest prosty, a efekt jak z cukierniCzytaj też:
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Obłędnie puszyste i mięciutkie