Pomysł na pożywne cukinie z piekarnika. Mięsny farsz zachwyca smakiem

Pomysł na pożywne cukinie z piekarnika. Mięsny farsz zachwyca smakiem

Dodano: 
Faszerowane cukinie
Faszerowane cukinie Źródło: Shutterstock / PakulinSergei
Cukinie faszerowane mięsem to pomysł na sycące danie, które można podać na obiad lub kolację. To świetne danie na spotkania rodzinne i imprezy.

Sezon na cukinie w pełni i warto z niego korzystać. Nasza propozycja na dziś to pożywne cukinie faszerowane mięsem, z dużą ilością żółtego sera, który po zapieczeniu tworzy pyszną, ciągnącą się, rumianą skórkę. Takie cukinie z piekarnika są bardzo sycące:

Jak zrobić cukinie faszerowane?

Aby napełnić cukinie mięsnym farszem, trzeba je najpierw lekko wydrążyć. Nic się jednak nie marnuje: wydrążoną część warzywa dodajemy do mięsnego farszu. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste i pełne smaku. Do farszu dajemy również czosnek.

Potem już tylko wystarczy napełnić cukinie mięsem, ułożyć na nich plastry pomidorów i wszystko obficie posypać serem. Jeśli masz dodatkową cukinię, możesz pokroić ją plastry i włożyć je w farsz (patrz zdjęcie). To sprawi, że gotowe cukinie z piekarnika będą jeszcze bardziej efektowne.

Rada: jeśli nie wykorzystasz całego farszu, nie ma powodów do zmartwień. Dodaj do niego passatę pomidorową lub puszkę krojonych pomidorów i w kilka chwil przygotujesz pyszny sos do makaronu.

Przepis: Cukinie faszerowane

Pomysł na zapiekane cukinie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
334 w każdej porcji

Składniki

  • 4 cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g tartego, żółtego sera
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinie przekrój wzdłuż na połówki i wydrąż łyżką środki. Posiekaj drobno wyjęty miąższ.
  2. Robienie farszuNa patelni rozgrzej oliwę, dodaj mięso i smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj miąższ cukinii, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Smaż, aż płyn dobrze odparuje z patelni.
  3. Faszerowanie i pieczenieCukinie napełniaj przesmażonym mięsem. Pokrój pomidory na plasterki i układaj plastry na mięsie, dopraw solą i pieprzem, a na koniec posyp wszystko tartym serem. Zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Cukinie podawaj od razu, najlepiej smakują na gorąco. Można do nich serwować zimne sosy, np. keczup, ajvar czy sos czosnkowy.

Inne pomysły na faszerowane cukinie

Farsz do cukinii można przygotować na wiele sposobów, a ostateczny smak zależy od dodatków. Jeśli stawiasz na mięsne farsze, możesz do mięsa dodać np. ostrą paprykę, jeśli lubisz pikantne smaki albo świeże zioła i dużo czosnku. Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie cukinie z piekarnika, przygotuj farsz np. z ryżu lub kaszy. Dodaj do niej przesmażoną cebulkę, czosnek i ulubione warzywa. Świetnie sprawdzi się tu szpinak, który można połączyć z wyrazistym, słonym serem feta. Farsz można także przygotować z dodatkiem pieczarek lub leśnych grzybów: zarówno w wersji z mięsem, jak i bez mięsa.

Czytaj też:
Każdy pyta o przepis na tę surówkę z pomidorów. Sekretem są aromatyczne listki z ogródka
Czytaj też:
Natnij piersi kurczaka i włóż 3 składniki. Tylko 15 minut pracy i gotowe do piekarnika

Źródło: smaki.pl