Wieczorem często nachodzi nas ochota na coś smacznego. Ostatnio zajrzałem do lodówki i postanowiłem wykorzystać młodą cukinię. W kilka chwil przygotowałem prostą przekąskę z ciasta francuskiego, ricotty i plasterków cukinii. Cała rodzina była zachwycona. Chrupiące brzegi, kremowe wnętrze, świeże zioła – oregano, tymianek i odrobina czosnku – sprawiają, że niczego więcej nie potrzeba.
Jak zrobić ciasto francuskie z ricottą i cukinią?
To jedno z tych dań, które udowadniają, że warto mieć w lodówce ciasto francuskie. W 30 minut można wyczarować z niego coś naprawdę pysznego i lekkiego – idealnego na kolację, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet szybki obiad. Wystarczy ułożyć składniki na arkuszu ciasta, upiec i gotowe. Wskazówka: ricottę możesz zastąpić serkiem śmietankowym typu „Philadelphia” lub białym serem z wiaderka wymieszanym z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego lub śmietany.
Przepis: Ciasto francuskie z ricottą i cukinią
Genialny przepis na lekką przegryzkę lub kolację nie tylko w sezonie letnim.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 1 płat ciasta francuskiego (ok. 275 g)
- 1 średnia cukinia
- 200 g ricotty
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu lub mozzarelli do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRozwiń ciasto francuskie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ricottę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Umyj cukinię i pokrój w cienkie plasterki.
- WykonanieCałą powierzchnię ciasta posmaruj przyprawioną ricottą. Plasterki cukinii ułóż równomiernie na warstwie serka. Skrop oliwą i posyp tartym parmezanem lub mozzarellą.
- PieczeniePiecz przekąskę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza (góra-dół) ok. 20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące, a cukinia lekko przypieczona.
Przekąskę podaję na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Dodatki do ciasta francuskiego z ricottą i cukinią
Choć ciasto francuskie z ricottą i cukinią smakuje doskonale solo, można je łatwo wzbogacić dodatkami, które podkreślą jego letni charakter i dodadzą nieco wyrazistości. Oto kilka propozycji.
Sosy i dipy
- Sos jogurtowo-ziołowy – gęsty jogurt grecki wymieszany z koperkiem, szczypiorkiem, miętą, odrobiną czosnku i sokiem z cytryny. Lekki, świeży – świetnie balansuje kremową ricottę.
- Pesto (bazylikowe lub z rukoli) – klasyczny zielony sos dodaje aromatu i głębi. Można podać go osobno do maczania przekąski albo delikatnie skropić tartę po upieczeniu.
- Sos cytrynowo-miodowy z musztardą – ta mieszanka oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy Dijon świetnie komponuje się z cukinią.
Warzywa
- Mieszanka sałat z lekkim winegretem – rukola, roszponka, szpinak baby z prostym dressingiem z oliwy i cytryny.
- Marynowana czerwona cebula – dodaje lekkiej kwasowości i koloru. Wystarczy zamarynować cienkie plasterki w occie jabłkowym z odrobiną cukru i soli.
- Pomidorowa salsa – pokrojone w kostkę pomidory, cebula, świeża bazylia i oliwa – orzeźwiająca i bardzo letnia.
Dzięki tym dodatkom możesz zmienić tę prostą tartę w elegancką przystawkę lub pełnoprawne letnie danie.
Czytaj też:
Zamiast pizzy zrobiłem ten chrupiący placek. Rodzina nie chce już niczego innegoCzytaj też:
Wziąłem jajka i cukinię. To, co z nich zrobiłem, stało się hitem każdego lata