Zrób pierś z kurczaka, która rozpływa się w ustach. Ten kremowy sos ma sekretny składnik

Zrób pierś z kurczaka, która rozpływa się w ustach. Ten kremowy sos ma sekretny składnik

Dodano: 
Pieczona pierś kurczaka w sosie porowym
Pieczona pierś kurczaka w sosie porowym Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Pieczona pierś z kurczaka w tym aromatycznym sosie smakuje obłędnie. Mięso wychodzi soczyste i rozpływa się w ustach. To kremowe danie wprost rozpieszcza podniebienie.

Jeżeli szukasz przepisu na szybkie, tanie, proste i obłędnie pyszne danie z piersią kurczaka, to poniższy przepis sprawdzi się idealnie. To danie pasuje na co dzień i od święta i można je podawać z różnymi dodatkami.

Jak zrobić pieczoną pierś z kurczaka w sosie porowym?

Pieczona pierś z kurczaka w aromatycznym sosie to danie, które nie wymaga zakupu wielu składników. Mięso przyprawiam i obsmażam przed pieczeniem na klarowanym maśle. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażam pora oraz czosnek, a następnie łączę go ze śmietaną 12%, śmietanką 30% oraz bulionem drobiowym (dobrze sprawdzi się również rosół). Ułożone w naczyniu żaroodpornym mięso zalewam sosem, wstawiam do piekarnika i piekę do miękkości. Podczas pieczenia sos staje się bardzo kremowy.

Przepis: Pieczona pierś z kurczaka w sosie porowym

Soczyste mięso w kremowym sosie porowo-śmietanowym z nutą czosnku i tymianku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
498 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól

Na sos:

  • 1 średni por (biała i jasnozielona część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g śmietany 12%
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, a następnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wymieszaj pieprz ziołowy z papryką i natrzyj mięso z obu stron oraz oprósz solą.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej klarowane masło i obsmaż piersi z kurczaka z obu stron. Mięso powinno się przyrumienić. Obsmażone mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzuć pokrojonego w półplasterki pora oraz drobno posiekany czosnek. Smaż na małym ogniu, często mieszając, aż por nieco zmięknie. Wyłącz grzanie, dodaj na patelnię bulion oraz obie śmietany, wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem i dodaj sos do naczynia z mięsem.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 20-25 minut (w zależności od wielkości piersi). Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć mięso na drugą stronę i pomieszaj sos.

Danie obłędnie smakuje z każdym dodatkiem. Ja podaję je z ziemniakami, makaronem, ryżem, różnymi kaszami oraz świeżym pieczywem lub tostami. Dopełnieniem obiadu zawsze jest surówka lub sałatka.

Co zrobić, żeby pierś z kurczaka wyszła soczysta i rozpływała się w ustach?

Pierś z kurczaka to bardzo delikatne, chude mięso, które łatwo jest wysuszyć na wiór. Wówczas staje się twarde i łykowate. Sprawdzonym sposobem na soczystą pierś z kurczaka jest zamknięcie soków w mięsie dzięki obsmażeniu na gorącym tłuszczu. Podczas smażenia i pieczenia nie należy nakłuwać mięsa, bo wówczas soki wypłyną. Co więcej, trzeba pamiętać, że pierś z kurczaka jest gotowa ekspresowo. Małe, pojedyncze piersi są gotowe po około 18 minutach, średnie piersi po około 20 minutach, a duże po 22-25 minutach pieczenia w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Istotny wpływ na konsystencję mięsa ma również jego jakość. Filety z piersi kurczaków z intensywnych hodowli często wychodzą gumowate i rozpadają się na pojedyncze włókna, co ma związek z bardzo szybkim przybieraniem na wadze oraz brakiem ruchu i naturalnego żywienia.

Czytaj też:
Biorę udka kurczaka i kilka dodatków. Ten prosty trik zmienia zwykły obiad w domowy hit
Czytaj też:
Chrupiący kurczak zdrowszy niż z KFC. Zrób go w domu i zbieraj oklaski