Łatwy do zrobienia malinowy sernik na zimno. Środkowa warstwa to pyszna niespodzianka

Łatwy do zrobienia malinowy sernik na zimno. Środkowa warstwa to pyszna niespodzianka

Dodano: 
Sernik malinowy
Sernik malinowy Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow
Malinowy sernik na zimno to pyszny i łatwy do zrobienia deser, który doskonale sprawdzi się na ciepłe dni. To chrupiący spód, owocowe wnętrze i słodka masa serowa.

Sernik malinowy jest łatwy do zrobienia i nie potrzeba tu skomplikowanych składników. To sernik z sera z wiaderka na ciasteczkowym spodzie i przepyszną, malinową warstwą w środku.

Jak zrobić malinowy sernik na zimno?

Przy robieniu ciasta warto zaplanować pracę tak, aby poszczególne warstwy zdążyły zastygnąć. Przy ciasteczkowym spodzie i malinowej warstwie można przyspieszyć nieco ten proces, wkładając je do lodówki. Sernik można też wyłożyć na biszkopty, czy całe herbatniki. Można też zrobić sernik bez spodu, ale w takiej wersji masę malinową najlepiej wylać na wierzch.

Masa sernikowa to proste połączenie sera z wiaderka z galaretką malinową. Warto spróbować masy przed wylaniem jej do foremki: jeśli lubisz bardzo słodkie ciasto, dodaj odrobinę cukru do masy.

Masę serową można zrobić również z serka homogenizowanego. Może to być serek naturalny, a w wersji bardziej słodkiej, serek waniliowy. Jeśli lubisz ciasta w stylu fit, zrób masę sernikową na bazie gęstego skyru.

Przepis: Sernik malinowy

Pyszny deser na zimno

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
469 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 szklanka wrzątku

na masę malinową:

  • 250 g malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 szklanka wrzątku

na ciasteczkowy spód:

  • 160 g herbatników
  • 100 g miękkiego masła

dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduHerbatniki rozkrusz, zmiksuj z miękkim masłem i ugnieć masę na spodzie tortownicy. Włóż do lodówki, aby się schłodziła.
  2. Robienie warstwy malinowejMaliny rozgnieć widelcem. Galaretkę rozpuść we wrzątku i ostudź. Wymieszaj z malinami. Kiedy masa zacznie delikatnie tężeć, wylej ją na spód i wstaw do lodówki.
  3. Robienie masy serowejGalaretki rozpuść we wrzątku, przestudź i dodaj do nich dwie łyżki sera, wymieszaj i zmiksuj z całością sera. Wylej masę serową na ciasto, wygładź i odstaw do stężenia. Udekoruj świeżymi owocami.

Jak podawać malinowy sernik na zimno?

Ciasto musi być dobrze schłodzone, a warstwy malinowa i serowa dobrze zastygnięte. Sernik na zimno to doskonały deser do kawy czy herbaty, ale też można serwować go z zimnymi, letnimi napojami: lemoniadą, zimnymi napojami z kawą czy mrożoną herbatą.

Ciasto można udekorować nie tylko świeżymi owocami, ale też listkami mięty lub melisy, wiórkami czekolady albo wiórkami kokosowymi. Na talerzu można też sernik polać polewą owocową lub czekoladową (np. z białej czekolady) i udekorować deser bitą śmietaną.

Czytaj też:
Te ekspresowe lody z malinami zachwycają aksamitnością. Mają prosty skład, a smakują nieziemsko
Czytaj też:
Pełne jagód i cudownie mięciutkie. Najlepsze jagodzianki zawsze robię z tego przepisu

Źródło: smaki.pl