Te smażone pieczarki to dowód na to, że w kuchni proste rozwiązania zawsze się obronią. Przygotowanie grzybów trwa góra 20 minut, a są nie tylko świetnym dodatkiem do obiadu. Ja lubię kłaść je na bułkę i zajadać jako kolację. Często też są dla mnie bazą do pysznego sosu do makaronu – możliwości jest dużo i o nich dalej.
Jak zrobić smażone pieczarki z cebulą i czosnkiem?
Cały sekret tego dania czy dodatku do obiadu to odpowiednie usmażenie pieczarek. To grzyby jako pierwsze lądują na patelni, a kiedy już zaczną się rumienić, dorzucam aromatyczne dodatki, czyli cebulę i czosnek. Wtedy też dodaję masło. Można je pominąć i w razie potrzeby dolać na patelnię odrobinę oliwy, jednak masło pasuje tu wprost idealnie: sprawia, że całość pięknie się karmelizuje, a smaki przenikają. Tak przygotowane pieczarki wystarczy doprawić jedynie solą i pieprzem.
Przepis: Smażone pieczarki
Pomysł na pyszne grzyby.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 żabki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój pieczarki, cebulę i czosnek.
- SmażenieRozgrzej oliwę na patelni i wrzuć pieczarki. Smaż, aż zaczną się rumienić. Dorzuć cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj masło, dopraw solą, pieprzem i smaż jeszcze chwilę wszystko razem.
Do czego wykorzystać smażone pieczarki?
Ten przepis to idealne pieczarki do obiadu: pasują do mięs, placków ziemniaczanych, kasz czy ziemniaków. Wystarczy nałożyć porcję na talerz. Przykładowy zestaw: kotlety mielone, pieczarki, ziemniaki z koperkiem i mizeria.
Smażone pieczarki ekspresowo można zamienić w sos do makaronu czy kasz. Dodaj do nich śmietanę lub passatę pomidorową, duś chwile razem na patelni, dopraw i gotowe.
Takie pieczarki świetnie smakują z pieczywem. Można je też zawijać w tortille lub naleśniki. To nie wszystko, bo grzyby uszykowane w taki sposób są świetną bazą do sycącej jajecznicy: kiedy pieczarki będą gotowe, wbij na patelnię jajka, wymieszaj i smaż, aż się zetną.
Czytaj też:
Zupa pieczarkowa, do której wracam od lat. Ten jeden składnik robi całą robotęCzytaj też:
W kapelusze pieczarek wkładam pożywny farsz. Po upieczeniu mam przekąskę jak marzenie