Pewnie, że na przekąskę można zjeść miseczkę truskawek czy kawałek arbuza. Jednak jeśli zamienicie je w efektowne danie, będzie wyglądało apetycznie i wszyscy będą mieli na nie ochotę. Oto pomysł na podanie arbuza – wystarczy go tylko ładnie pokroić i posypać dwoma składnikami.
Z jakimi dodatkami komponuje się arbuz?
Arbuz to słodki, soczysty owoc, który dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Wyjątkowo dobrze harmonizuje z serem feta i kozim. Można go też połączyć z szynką parmeńską, ogórkiem, rukolą, miętą czy limonką. Z przypraw lubi pieprz, sól, chili, a także ocet balsamiczny. Aż się prosi, by przygotować z niego smaczną, wytrawną przekąskę.
Jak zrobić efektowną przekąskę z arbuza?
Tę przekąskę robię w niezwykle prosty sposób. Z arbuza odkrawam tylko plaster o grubości ok. 1,5 cm i kroję go w trójkąty, niczym pizzę. W każdy kawałek wbijam patyczek, by łatwiej było go jeść. Każdą porcję arbuza posypuję kawałkami sera feta lub koziego, oprószam pieprzem i dekoruję listkami bazylii. Całość wygląda i smakuje, że palce lizać.
Przepis: Przekąska z arbuza
Słodko-słona przekąska z arbuza i sera feta
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 55 w każdej porcji
Składniki
- 1 gruby plaster arbuza
- 100-150 g sera feta
- pieprz czarny
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie arbuzaPlaster arbuza pokrój po przekątnej na 8 części, tak by powstały równej wielkości cząstki. Od strony skórki, w każdą wbij patyczek do lodów. Kawałki arbuza ułóż na dużym płaskim talerzu.
- Wykańczanie przekąskiKażdą porcję arbuza posyp pokruszonym serem feta. Oprósz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, udekoruj listkami bazylii lub ewentualnie mięty. Przekąskę podawaj schłodzoną.
Przekąska z arbuza – kilka wskazówek
Przeczytajcie, na co należy zwrócić uwagę, by przekąska z arbuza wyszła smaczna.
- Arbuz najlepiej smakuje, gdy jest zimny. Wtedy jest też bardziej orzeźwiający.
- Na przekąskę najlepiej nadaje się dojrzały owoc. Jest słodszy i bardziej soczysty. Poznasz go po różowym miąższu i „kryształkowym” blasku.
- Z tych samych składników da się przygotować inne arbuzowe przekąski. Możecie im nadać kształt koreczków lub szaszłyków. Pokrójcie tylko składniki w mniejszą lub w większą kostkę i nadziejcie je na wykałaczki lub drewniane szpadki do szaszłyków.
Czytaj też:
Od tej cudownej sałatki trudno się oderwać. Odkryj prawdziwe bogactwo smaków i witaminCzytaj też:
Sałatka-przekąska idealna na upał. Dobrze orzeźwia i smakuje o każdej porze dnia