Ta przekąska nie stoi na stole długo. Jest leciutka, pyszna i świetnie orzeźwia

Ta przekąska nie stoi na stole długo. Jest leciutka, pyszna i świetnie orzeźwia

Dodano: 
Przekąska z arbuza
Przekąska z arbuza Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Lato to czas wyjątkowych przekąsek. Stawiam wtedy na warzywa i owoce, bo są lekkie i doskonale smakują. Łatwo też można zamienić je w efektowne mini-danie. Jedno z nich robię z arbuza i prostych dodatków. Wszyscy je lubią.

Pewnie, że na przekąskę można zjeść miseczkę truskawek czy kawałek arbuza. Jednak jeśli zamienicie je w efektowne danie, będzie wyglądało apetycznie i wszyscy będą mieli na nie ochotę. Oto pomysł na podanie arbuza – wystarczy go tylko ładnie pokroić i posypać dwoma składnikami.

Z jakimi dodatkami komponuje się arbuz?

Arbuz to słodki, soczysty owoc, który dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Wyjątkowo dobrze harmonizuje z serem feta i kozim. Można go też połączyć z szynką parmeńską, ogórkiem, rukolą, miętą czy limonką. Z przypraw lubi pieprz, sól, chili, a także ocet balsamiczny. Aż się prosi, by przygotować z niego smaczną, wytrawną przekąskę.

Jak zrobić efektowną przekąskę z arbuza?

Tę przekąskę robię w niezwykle prosty sposób. Z arbuza odkrawam tylko plaster o grubości ok. 1,5 cm i kroję go w trójkąty, niczym pizzę. W każdy kawałek wbijam patyczek, by łatwiej było go jeść. Każdą porcję arbuza posypuję kawałkami sera feta lub koziego, oprószam pieprzem i dekoruję listkami bazylii. Całość wygląda i smakuje, że palce lizać.

Przepis: Przekąska z arbuza

Słodko-słona przekąska z arbuza i sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
55 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gruby plaster arbuza
  • 100-150 g sera feta
  • pieprz czarny
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie arbuzaPlaster arbuza pokrój po przekątnej na 8 części, tak by powstały równej wielkości cząstki. Od strony skórki, w każdą wbij patyczek do lodów. Kawałki arbuza ułóż na dużym płaskim talerzu.
  2. Wykańczanie przekąskiKażdą porcję arbuza posyp pokruszonym serem feta. Oprósz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, udekoruj listkami bazylii lub ewentualnie mięty. Przekąskę podawaj schłodzoną.

Przekąska z arbuza – kilka wskazówek

Przeczytajcie, na co należy zwrócić uwagę, by przekąska z arbuza wyszła smaczna.

  • Arbuz najlepiej smakuje, gdy jest zimny. Wtedy jest też bardziej orzeźwiający.
  • Na przekąskę najlepiej nadaje się dojrzały owoc. Jest słodszy i bardziej soczysty. Poznasz go po różowym miąższu i „kryształkowym” blasku.
  • Z tych samych składników da się przygotować inne arbuzowe przekąski. Możecie im nadać kształt koreczków lub szaszłyków. Pokrójcie tylko składniki w mniejszą lub w większą kostkę i nadziejcie je na wykałaczki lub drewniane szpadki do szaszłyków.

Czytaj też:
Od tej cudownej sałatki trudno się oderwać. Odkryj prawdziwe bogactwo smaków i witamin
Czytaj też:
Sałatka-przekąska idealna na upał. Dobrze orzeźwia i smakuje o każdej porze dnia