To najlepsza jajecznica na lato. Aromat kurek podbija jeden dodatek

To najlepsza jajecznica na lato. Aromat kurek podbija jeden dodatek

Dodano: 
Jajecznica z kurkami
Jajecznica z kurkami Źródło: Shutterstock / Aliaksandra Post
Jajecznica z kurkami to śniadaniowy klasyk, szczególnie u progu lata, kiedy te aromatyczne grzyby pojawiają się w polskich lasach. Przepis jest bardzo prosty.

Pieprznik jadalny, potocznie zwany kurką, króluje w lasach na przełomie czerwca i lipca. Te pyszne grzyby o charakterystycznym żółto-pomarańczowym kolorze to doskonały dodatek do jajecznicy. To śniadanie, które można jeść codziennie: sycące, aromatyczne i wyraziste.

Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

Ważne jest, aby grzyby na jajecznicę dobrze oczyścić z resztek roślin, a przede wszystkim z piasku. Najlepiej je opłukać, ale po takim zabiegu warto je osuszyć. Na jajecznicę idealne są małe kurki, nie trzeba ich wówczas dodatkowo kroić. Większe grzyby należy pokroić.

Cały sekret pysznej jajecznicy z kurkami polega na tym, aby w pierwszej kolejności usmażyć grzyby na maśle. Masło to tłuszcz, który jest w tym przypadku nie bez przesady: doskonałym nośnikiem smaku. Można smażyć grzyby na oliwie, jednak to już nie będzie ten sam smak.

Rada: jeśli lubisz, do smażeni grzybów można też dorzucić posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj na patelnię jajka.

Przepis: Jajecznica z kurkami

Pyszny pomysł na sezonową jajecznicę.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
549 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 300 g kurek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzybówNa patelni rozgrzej masło (może być klarowane), wrzuć czyste grzyby i smaż kilka minut. Odparuj wodę, którą puszczają. Dopraw grzyby solą i pieprzem.
  2. Smażenie jajecznicyNa patelnię wbij jajka, wymieszaj i smaż, aż się zetną.

Gotową jajecznicę można posypać posiekanym drobno szczypiorkiem albo koperkiem.

Inne pomysły na połączenie jajek z kurkami

Smażone na maśle kurki i jajka to połączenie idealne. Nie musi to być jednak jajecznica. W wersji na śniadanie może to być również omlet. Aby go zrobić, ubij jajka i wylej na przesmażone kurki. Z kolei w wersji obiadowej na grzybach można usmażyć jajko sadzone. Na przesmażone kurki wbij jajka i smaż chwilę pod przykryciem, aż zetną się odpowiednio. Przesmażone z cebulą na maśle kurki będą też smacznym dodatkiem do tradycyjnych kotletów jajecznych.

Czytaj też:
10 dodatków, które zmieniają jajecznicę nie do poznania. Znasz je wszystkie?
Czytaj też:
Kiedy tylko pojawiają się pierwsze kurki, robię pyszny sos do makronu. Obiad w pół godziny