To jeden z najprostszych, a jednocześnie najbardziej efektownych patentów w kuchni, jakie znam: masło szałwiowe, czyli aromatyzowane szałwią masło. To dlatego obok mięty, bazylii czy lawendy, na moim parapecie zawsze jest też doniczka z aromatyczną szałwią.
Jak zrobić masło szałwiowe?
Tu nawet nie potrzeba specjalnego przepisu: wrzucasz na patelnię masło, a kiedy się roztopi, dodajesz listki szałwii i smażysz krótko. Takie masełko można dodatkowo posolić. To wystarczy. Listki szałwii można zostawić, albo wyjąć.
Aromatyzowane szałwią masło można serwować od razu, ale można też wstawić do lodówki i używać według potrzeby.
Do czego wykorzystać masło szałwiowe?
Masło szałwiowe to dodatek, który zwykłe kluski czy ziemniaki zmienia w danie, które smakuje niczym z restauracji. W jaki sposób to zrobić?
- Kopytka lub gnocchi z masłem szałwiowym: wrzuć kluski na patelnię z masełkiem szałwiowym i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu. Gnocchi można dodatkowo posypać tartym parmezanem.
- Ziemniaki z masłem szałwiowym: podobnie jak kopytka, wrzuć ugotowane ziemniaki na patelnię z masłem i krótko smaż razem.
- Pierogi z masłem szałwiowym: wrzuć na patelnię z masłem ulubione pierogi, np. z ziemniakami, z dynią, z serem i szpinakiem albo z rybą.
- Ryba z masłem szałwiowym: kawałek schłodzonego masła szałwiowego połóż na gorącym kawałku ryby z patelni czy piekarnika.
- Mięso z masłem szałwiowym: podobnie jak w przypadku ryby, podaj schłodzone masło z gorącym kawałkiem mięsa.
Oczywiście to tylko część pomysłów. Możesz znaleźć swoje własne, ulubione zastosowanie dla masła aromatyzowanego listkami szałwii.
Czytaj też:
Jeden dodatek zmienia smak mizerii. Przepis jest prosty, a efekt rewelacyjnyCzytaj też:
Te delikatne mielone są hitem w moim domu. Każdy zjada raz-dwa i prosi o dokładkę