Letnia surówka pełna chrupiących warzyw. Idealna do obiadu i jako sałatka na grilla

Letnia surówka pełna chrupiących warzyw. Idealna do obiadu i jako sałatka na grilla

Dodano: 
Surówka z rzodkiewką i ogórkiem
Surówka z rzodkiewką i ogórkiem Źródło: Shutterstock / Afanasieva
Ta prosta surówka pachnie latem, jest lekka i wyrazista w smaku. Bazą są świeże, chrupiące ogórki i rzodkiewki.

Jeśli szukasz pomysłu na surówkę do obiadu lub sałatkę na grilla, to przychodzimy ze smaczną inspiracją. To surówka z rzodkiewką, ogórkiem, wyrazistą rukolą oraz szczypiorkiem. Robi się ją szybko, a prosty dressing delikatnie podkreśla smaki.

Jak zrobić surówkę z rzodkiewką i ogórkiem?

Wystarczy, że pokroisz ogórki, rzodkiewki oraz szczypior, wymieszasz z rukolą i skropisz wszystko oliwą oraz sokiem z cytryny (może to być również dobry, najlepiej domowy, ocet jabłkowy). Do tego odrobina soli, pieprzu i zdrowy akcent, czyli ziarenka siemienia lnianego.

W przepisie podajemy ogórka szklarniowego, ale oczywiście mogą to być także ogórki gruntowe. Jeśli masz rzodkiewkę z dobrego źródła, z ładnymi, zielonymi listkami, możesz je również skroić i dorzucić do surówki. Warto wiedzieć, że liście rzodkiewki są jadalne.

Inspiracja: do surówki z rzodkiewką i ogórkiem będzie pasować także jogurtowy sos koperkowy lub czosnkowy. Weź kubek naturalnego jogurtu, dodaj do niego odrobinę soku i skórki z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek lub posiekany koperek, dopraw solą, pieprzem i gotowe.

Przepis: Surówka z ogórkiem i rzodkiewką

Pyszna surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
132 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypioru
  • 50 g rukoli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki i rzodkiewki pokrój w plasterki, szczypior posiekaj.
  2. Robienie surówkiWymieszaj wszystkie warzywa w misce, skrop oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Posyp ziarenkami siemienia.

Do czego podać surówkę z ogórkiem i rzodkiewką?

Ta surówka pasuje do wielu obiadów, ale szczególnie polecamy ją do zestawów z młodymi ziemniakami z koperkiem. Oprócz tego zaserwuj kotlety mielone, pieczone udka z kurczaka, rybę z piekarnika albo w wersji bezmięsnej jajko sadzone lub panierowane boczniaki.

Jednocześnie ta surówka jest doskonała do zabrania na imprezę przy grillu. To pyszny i lekki dodatek do karkówki, szaszłyków drobiowych czy wieprzowych, a także do ryb z rusztu.

Czytaj też:
Moja babcia tylko tak robiła pomidory do obiadu. Zawsze znikały z talerza jako pierwsze
Czytaj też:
Mało kto tak grilluje białą kiełbasę. Zobacz, co robi różnicę już po pierwszym kęsie