Dania jednogarnkowe to doskonały pomysł na dwudniowy obiad, który nie wymaga wiele wysiłku. Wstępne przygotowanie składników trwa około 15 minut. Następnie wystarczy cierpliwie czekać, aż mięso zmięknie, dodać warzywa i gotowe – można cieszyć się smakiem pełnowartościowego posiłku. Z poniższych proporcji składników przygotujesz dużą porcję pożywnej potrawy na dwa dni. Gotowe danie możesz zamrozić lub przełożyć do słoików, zyskując gotowy obiad lub kolację. Będzie jak znalazł, gdy braknie czasu na przygotowanie domowego posiłku.
Jak zrobić jednogarnkowe danie z warzyw i mięsa?
Moja receptura to wariacja na temat klasycznej zupy jarzynowej, która w moim domu rodzinnym zawsze była podawana na bogato i robiła za cały obiad. Moja babcia dodawała do dania jednogarnkowego z warzywami boczek lub swojską kiełbasę, a mama mięsne klopsiki bądź gotowanego kurczaka. Ja najczęściej wzbogacam warzywną potrawę obsmażoną wieprzowiną (szynką, łopatką lub schabem) oraz wykorzystuję jako mięsną wkładkę do zupy pieczeń z wczorajszego obiadu.
Sekret tego jednogarnkowego dania tkwi w odpowiednim gotowaniu składników, które sprawia, że mają idealną konsystencję. Najpierw podsmażam mięso z aromatycznymi przyprawami i duszę w bulionie niemal do miękkości, a następnie dodaję warzywa, które wymagają około 20 minut gotowania. Do garnka z mięsem dokładam surowe ziemniaki (odmiana sałatkowa lub ogólnoużytkowa), surową marchewkę, pietruszkę i seler, zeszkloną na patelni po smażeniu mięsa cebulę z czosnkiem i porem oraz mrożony groszek. Na końcu zabielam zupę gęstym jogurtem (możesz zastąpić śmietaną lub jasną zasmażką z mąki pszennej i masła).
Przepis: Jednogarnkowe danie z warzyw i mięsa
To danie robi za cały obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 502 w każdej porcji
Składniki
- 3 litry bulionu warzywnego
- 700 g szynki wieprzowej
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 liść laurowy
- 1 kulka ziela angielskiego
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 3 średnie marchewki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1/2 małego korzenia selera
- 15 cm kawałek pora
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mrożonego groszku
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i smażenie mięsaMięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, a następnie obtocz w oleju do smażenia i przyprawach. Na mocno rozgrzanej, suchej patelni obsmaż mięso z każdej strony (powinno się przyrumienić).
- Gotowanie mięsaPrzełóż mięso do dużego garnka, zalej bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj pod przykryciem, aż będzie niemal miękkie.
- Przygotowanie warzywUmyte i osuszone warzywa korzeniowe oraz ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj, a pora pokrój w krążki. Podsmaż cebulę z czosnkiem i porem na patelni po smażeniu mięsa. Groszek przelej na sitku gorącą wodą.
- Dodanie warzywDodaj do garnka z mięsem surowe i podsmażone warzywa (bez groszku). Gotuj, aż warzywa korzeniowe i ziemniaki będą niemal miękkie. Na końcu dodaj groszek i gotuj, aż zmięknie.
- Dodanie jogurtuWymieszaj jogurt naturalny z gorącym wywarem, dodaj do garnka i doprowadź do wrzenia. Dopraw gotową zupę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jednogarnkowe danie z warzyw i mięsa podaję posypane natką pietruszki. Wskazówka: możesz przygotować potrawę od A do Z w ekspresowym tempie, jeżeli mięso poddusisz w bulionie, korzystając z szybkowaru.
Czytaj też:
Z 3 prostych składników robię obłędną zapiekankę bez mięsa. Prosty przepis na lekki obiad i dodatek do różnych dańCzytaj też:
Ta zupa kalafiorowa jak u babci to mój letni rytuał. Zrób ją w 25 minut i wróć do smaków dzieciństwa