Piankowe ciasta bez pieczenia są idealne na lato. Podaje je się schłodzone, wyglądają pięknie i smakują niczym delikatne, ptasie mleczko. Nasza propozycja to ciasto z borówkami na ciasteczkowym spodzie bez pieczenia.
Jak zrobić deser z borówkami?
Spód tego deseru to najprostszy spód z pokruszonych herbatników i roztopionego masła. Formę wyłożoną masą ciasteczkową najlepiej wstawić do zamrażarki. Ten prosty patent sprawi, że pierwsza wylana masa piankowa zastygnie błyskawicznie. Spód możesz zrobić z dowolnych herbatników, także czekoladowych.
Do masy ze śmietanki i mascarpone nie dodajemy cukru, ale galaretki owocowe, które z jednej strony nadadzą jej konsystencję, a z drugiej kolor i smak. Można wybrać galaretkę czerwoną, niebieską lub fioletową. Każda z nich ładnie podkreśli kolor borówek. Deser jest ładnie cieniowany: to zasługa różnej ilości borówek. Dolna warstwa ma ich najwięcej, środkowa mniej, a ostatnia to masa jedynie ze śmietanki, mascarpone i galaretki, dlatego będzie najjaśniejsza.
Rada: jeśli nie chcesz cieniować ciasta i robić trzech warstw, możesz też łatwo i szybko przygotować jedną masę: z całej galaretki i wszystkich borówek. Wówczas połącz ze sobą składniki i wyłóż na ciasteczkowy spód.
Przepis: Deser borówkowy
Lekkie ciasto bez pieczenia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 541 w każdej porcji
Składniki
- 3 galaretki owocowe
- 1 szklanka wrzątku
- 400 g śmietanki 36%
- 300 g serka mascarpone
- 300 g borówek
na spód:
- 160 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówHerbatniki pokrusz na piasek i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masą dno tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) i wstaw do zamrażarki. Galaretki rozpuść w szklance wrzątku i ostudź. Borówki zmiksuj.
- Robienie deseruŚmietankę ubij z mascarpone. Z galaretki odlej 3 łyżki i wymieszaj z łyżką zmiksowanych borówek. Resztę galaretki wymieszaj z masą śmietankową. Podziel ją na trzy części. To jednej daj 2/3 zmiksowanych borówek i od razu wylej na schłodzony spód. Do kolejnej dodaj resztę borówek i wylej drugą warstwę. Włóż deser do zamrażarki, powinien szybko stężeć. Na wierzch wylej pozostałą masę śmietankową i zrób na niej kleksy z galaretki z borówkami. Wstaw deser do lodówki.
Gotowy deser borówkowy możesz udekorować świeżymi owocami, listkami mięty lub melisy, a także jadalnymi kwiatami (np. bratkami, stokrotkami czy nasturcjami).
Inne pomysły na piankowe desery bez pieczenia
Deser z tego przepisu możesz zrobić również z innych owoców. Wystarczy zamienić borówki na coś innego. Sprawdzą się truskawki, wiśnie, czarne jagody, porzeczki, maliny czy morele. Do deseru można dodać również gotowe owocowe musy.
Czytaj też:
Gorąco? Ten deser bez pieczenia z mascarpone i owocami chłodzi lepiej niż lodyCzytaj też:
Co roku czekam na pierwszy agrest, żeby upiec to pyszne ciasto. Jest gotowe w niecałą godzinę