Pyszna pasta z popularnego warzywa. Szybko się ją robi i zjada z przyjemnością

Pyszna pasta z popularnego warzywa. Szybko się ją robi i zjada z przyjemnością

Dodano: 
Pasta z marchewki
Pasta z marchewki Źródło: Shutterstock / 8H
Jestem wielbicielką past do pieczywa. Wolę je od klasycznej szynki czy sera, bo mają niepowtarzalny smak i cudowną konsystencję. Doskonale nadają się na kanapki, ale też mogą być składnikiem przekąsek.

Pasty do pieczywa mają wiele zalet. Przede wszystkim można je zrobić z przeróżnych składników, np. twarogu, wędzonych ryb, jaj. Poza tym ich smak łatwo można modyfikować, sięgając po ciekawe dodatki. Istotne jest też to, że pastę można przygotować na dwa dni i łatwo przechowywać w lodówce. Dziś przepis na oryginalną pastę z popularnego warzywa. Zachwyca smakiem i wbrew pozorom jest pożywna.

Z jakich warzyw można zrobić pastę?

Na pastę nadaje się wiele warzyw. Zazwyczaj przed przerobieniem na pastę trzeba je upiec, zgrillować, usmażyć lub ugotować. W ten sposób zyskują miękkość i pozwalają się zmiksować na gładką masę. Na pastę można więc przeznaczyć np.: bakłażan, dynię, paprykę, marchewkę, zielony groszek, soczewicę czy suszone pomidory.

Jak zrobić pastę marchewkową?

Pastę marchewkową robię z pieczonej marchewki. Dzięki pieczeniu nie tylko mięknie i odparowuje z niej nadmiar wody, ale też nabiera ciekawego smaku i aromatu. Warzywo to blenduję z orzechami nerkowca, które doskonale komponują się z marchewką i wzbogacają pastę w cenne białko.

Przepis: Pasta marchewkowa

Pasta z pieczonej marchewki i orzechów nerkowca

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 4 marchewki
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • kmin rzymski lub kolendra mielona

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMarchewki wyszoruj, opłucz, pokrój na kawałki. Skrop oliwą, rozłóż na blasze i piecz ok. 25–30 minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione. Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na 20 minut, odsącz z wody.
  2. Blendowanie składnikówWystudzoną marchewkę i orzechy oraz sok z cytryny, czosnek, przyprawy i oliwę umieść w misce. Zblenduj na gładką pastę, w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody. Pastę dopraw do smaku.

Jak podać pastę marchewkową?

Pasta marchewkowa jest doskonała do pieczywa. Najzdrowiej oczywiście będzie ją podać na pieczywie pełnoziarnistym. Można też jednak sięgnąć po lekki chleb pszenny czy bułki. Pastą tą można także posmarować grzanki czosnkowe, wrapy czy krakersy. Poza tym da się ją zastosować jako dip do pokrojonych w słupki warzyw.

Czytaj też:
Ta pasta jajeczna jest idealna do kanapek i grzanek. Robi się ekspresowo
Czytaj też:
Nie uwierzycie z jakiego składnika robię tę pastę. Dopiero w takiej formie smakuje genialnie