Kroję cieniutko pory i dodaję dwa składniki. Prosta surówka do obiadu ze starego przepisu

Kroję cieniutko pory i dodaję dwa składniki. Prosta surówka do obiadu ze starego przepisu

Dodano: 
Krojenie pora
Krojenie pora Źródło: Shutterstock / alfredhofer
Surówka z porów to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. My dziś podajemy pyszną wersję z przepisu znalezionego na kartach ze starego kalendarza.

Czy wasze mamy i babcie i też odkładają kartki z kulinarnych kalendarzy? Jeśli tak, to jest duża szansa, że znajdziecie tam prawdziwe skarby, jak ten przepis na surówkę z porów. To prosta surówka do obiadu, którą zrobisz w kwadrans, a receptura pochodzi z kalendarza z lat 90. Obok porów potrzebne będą jeszcze jedno jabłko i ogórek kiszony.

Jak zrobić surówkę z porów?

Aby przygotować pory, oderwij z nich zewnętrzne liście, odetnij ciemnozielone końcówki i twardą, białą końcówkę. Aby dobrze umyć pory, najlepiej przeciąć je wzdłuż i dobrze wypłukać. Potem już tylko wystarczy pokroić i wrzucić do miski z resztą składników: startymi na dużych oczkach tarki ogórkiem kiszonym i jabłkiem. Surówka to także proste przyprawy, sól, odrobina cukru, który podkręci smaki oraz olej. Warto postawić na olej dobrej jakości (np. rzepakowy, z czarnuszki albo lniany). Może to być również oliwa z oliwek.

W przepisie jest również sugestia, że zamiast oleju, można dodać do surówki majonez. Wówczas weź go tyle samo, czyli na podane proporcje będą to 3 łyżki majonezu. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do surówki także łyżeczkę ostrej musztardy.

Przepis: Surówka z porów

Pyszna surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
159 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pory
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 jabłko
  • sól, cukier
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPory pokrój cieniutko, dopraw solą i cukrem. Jabłko i ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Robienie surówkiWymieszaj wszystkie składniki i dodaj olej. Surówka jest gotowa do jedzenia od razu.

Jak podawać surówkę z porów?

Surówka z porów jest uniwersalną surówką, która pasuje do wielu obiadów. Podaj ją np. z ziemniakami i pieczonym kurczakiem albo kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Taka surówka pasuje też do krokietów czy wytrawnych pierogów.

Jeśli surówka z pora zostanie ci z obiadu, wkrój do niej gotowane ziemniaki i dodaj ser (np. kozi albo fetę) i zrób pyszną sałatkę, którą można zajadać na kolację.

Czytaj też:
To danie robi furorę! Obłędna wołowina z warzywami, którą przygotujesz w jednym garnku
Czytaj też:
To jeden z najsmaczniejszych obiadów na słodko. Połączenie delikatnego ciasta i owoców zachwyca