Szybkie, efektowne ciasto bez pieczenia. Idealne nie tylko na Dzień Matki

Szybkie, efektowne ciasto bez pieczenia. Idealne nie tylko na Dzień Matki

Dodano: 
Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / vaivirga
Oto przepis na proste, lecz niezwykle efektowne ciasto. Możecie je przygotować na Dzień Matki lub zupełnie bez okazji. Nie trzeba go piec, a wystarczy tylko wymieszać kilka niewyszukanych składników. Wygląda fantastycznie, a jeszcze lepiej smakuje.

By sprawić Mamie przyjemność z okazji Dnia Matki, można własnoręcznie przyrządzić ciasto. Najlepiej efektowne i smaczne. Chociażby takie, jak to szybkie ciasto bez pieczenia. Mało przy nim pracy, a wygląda rewelacyjnie. Moja Mama lubi połączenie czekolady i chrupiących ciasteczek, więc myślę, że idealnie trafię w jej gust.

Pomysły na szybkie ciasta na Dzień Matki

Jeśli nie macie dużo czasu, by przygotować ciasto na Dzień Matki, podpowiadam, co możecie przyrządzić. Dobrym rozwiązaniem będzie ciasto ucierane, np. jogurtowe. O tej porze roku warto do niego dorzucić truskawki lub rabarbar. Świetnie też sprawdzą się: sernik, brownie i muffinki. Warto też pomyśleć o ciastach bez pieczenia. Zwłaszcza o tych, które nie muszą być zbyt długo chłodzone. Tu polecam wyrób z ciasteczek i czekolady.

Jak zrobić efektowne ciasto bez pieczenia?

Efektowne i smaczne ciasto bez pieczenia robię z kilku prostych składników. Najważniejsze to: herbatniki, granola i czekolada. Czekoladę rozpuszczam w masie składającej się z masła, mleka, cukru i kakao. Potem do słodkiej masy wrzucam granolę i kawałki herbatników. Po wymieszaniu, przełożeniu do formy i zastudzeniu ciasto jest gotowe do podania.

Przepis: Efektowne ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia z ciasteczek i czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 150 g granoli
  • 100 g masła
  • 100 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 3–4 łyżki kakao
  • 3–4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówHerbatniki połam na małe kawałki, ale ich nie krusz. Jeśli granola zawiera duże kawałki, lekko je rozdrobnij. W rondelku roztop masło z mlekiem, cukrem, kakao i szczyptą soli. Dodaj kawałki czekolady i mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
  2. Łączenie składnikówDo miski wsyp herbatniki i granolę. Zalej czekoladową masą i dokładnie wymieszaj, by składniki dobrze się połączyły.
  3. Formowanie i chłodzenieNiedużą prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przełóż do niej masę, równomiernie rozprowadź, dociśnij łyżką. Formę przykryj, ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Wierzch udekoruj kawałkami czekolady i granolą.

Co jeszcze można dodać do efektownego ciasta bez pieczenia?

Jeśli chcecie sprawić, by wasze ciasto bez pieczenia było jeszcze smaczniejsze i atrakcyjniejsze, możecie do niego dodać: posiekane orzechy, owoce kandyzowane, galaretki, Delicje, Ptasie Mleczko. Większe dodatki, typu ciasteczka i galaretki pokrójcie na mniejsze kawałki.

Czytaj też:
Ten obłędny sernik bez pieczenia zachwyci każdą mamę. Idealny deser na Dzień Matki
Czytaj też:
Wiosną wracam do tego ciasta z truskawkami. Wypróbuj przepis babci, który podbije każde serce