Mizeria to prosta surówka z pokrojonych w plasterki świeżych ogórków oraz śmietany. Doprawiona w najprostszy sposób, czyli solą i pieprzem (niektórzy dodatkowo dosładzają surówkę). Smak mizerii można dodatkowo podkręcać prostymi dodatkami. Jeden nich lubiła wykorzystywać moja babcia. Jest to czosnek.
Jak zrobić mizerię z czosnkiem?
Patent jest bardzo prosty: wystarczy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub drobniutko posiekany) wymieszać ze śmietaną i dodać do ogórków. W wersji bardziej fit można zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym lub wymieszać ją pół na pół z jogurtem.
Czosnek doda surówce przyjemnej ostrości, a dodany umiarem nie zdominuje jej smaku.
Przepis: Mizeria z czosnkiem
Pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 88 w każdej porcji
Składniki
- 2 ogórki szklarniowe
- 200 ml śmietany 18%
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOgórki obierz i pokrój na plasterki. Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Robienie mizeriiOgórki wymieszaj z czosnkową śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
Dobrze jeśli mizeria po zrobieniu może odstać chociaż 30 minut. Dzięki temu wszystkie smaki idealnie się połączą. Mizeria to surówka, która świetnie skomponuje się z klasycznymi obiadami, takimi jak ziemniaki z mięsem (kotlety mielone, schabowe czy pieczone kurczaki).
Co jeszcze można dodać do mizerii?
Czosnek nie jest jedynym składnikiem, który można dodać do mizerii. Do surówki z ogórków i śmietany można dodać także koperek, natkę pietruszki szczypior, ale też zioła takie jak bazylia czy oregano. Ciekawym dodatkiem do mizerii może być pokrojona drobno papryczka chili. Pyszną, bardzo odświeżającą wersją jest z kolei ta z dodatkiem z odrobiny soku i skórki z cytryny albo limonki. Wystarczy dodać je do śmietany czy śmietany z jogurtem.
Surówkę z ogórków można też doprawić sosami typu winegret, czyli nie śmietaną, a oliwą i sokiem z cytryny lub octem.
Czytaj też:
Wieczorem miażdżę rzodkiewki, a następnego dnia mam obłędną surówkę. Spróbuj, a przepadnieszCzytaj też:
Tartą marchewkę łączę z niezwykle zdrowym warzywem. Ta surówka to prawdziwy skarb