Pieczony boczek idealny do ziemniaków i na kanapki. Soczyste kąski mięsa rozpływają się w ustach

Pieczony boczek idealny do ziemniaków i na kanapki. Soczyste kąski mięsa rozpływają się w ustach

Dodano: 
Boczek przygotowany do pieczenia
Boczek przygotowany do pieczenia Źródło: Shutterstock / Yuliya Kirillova
Pieczony boczek to mięso, które można zajadać jako dodatek do chleba albo do ziemniaków. Aby przyrządzić soczyste, miękkie mięso, nie trzeba wielkich umiejętności kulinarnych.

Boczek to mięso, które ze względu na dużą zawartość tłuszczu, odpowiednio przyrządzone wychodzi niezwykle aromatyczne i soczyste. Tłuszcz jest tu najlepszym nośnikiem smaków i tym, co sprawia, że finalne danie smakuje wyjątkowo. Nasz przepis to boczek pieczony z jabłkami i pachnącą szałwią.

Jak zrobić dobry pieczony boczek?

Kawałek surowego boczku pokrój w plastry. Potrzebujesz do tego ostrego noża, wówczas nie powinni to sprawić kłopotu. Jeśli chcesz, aby plastry mięsa były idealnie równe, możesz wcześniej boczek włożyć na godzinę do zamrażarki. Pod wpływem zimna tłuszcz stężeje, a boczek będzie się doskonale kroić na dowolnej grubości plastry.

Boczek należy natrzeć przyprawami i odstawić na minimum godzinę. Taki boczek można też przygotować dzień wcześniej: natarty przyprawami włóż do lodówki i przykryj folią. Rada: ilość ostrej papryki dostosuj do własnych preferencji smakowych. Jeśli lubisz łagodniejsze dania, zmniejsz ilość przyprawy o połowę.

Do samego pieczenia dodajemy jeszcze jabłka, cebulę i listki szałwii. Teraz już wystarczy tylko wszystko upiec. Boczek pieczemy pod przykryciem. Można ewentualnie odkryć naczynie lub rozciąć rękaw na koniec pieczenia, jeśli chcesz, aby mięso bardziej się zrumieniło.

Przepis: Pieczony boczek z jabłkami

Pomysł na aromatyczne mięso.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1230 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g boczku
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżka papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki szałwii
  • 4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaBoczek pokrój w plastry i natrzyj przyprawami: solą, pieprzem, papryka ostrą i słodką. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
  2. Pieczenie mięsaJabłka pokrój na ćwiartki, cebulę w piórka. Wymieszaj z mięsem, skrop wszystko oliwą i dorzuć listki szałwii. Włóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do rękawa do pieczenia i piecz ok. godziny w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać pieczony boczek?

Pieczony boczek z jabłkami można serwować jako danie obiadowe, ale też jako dodatek do pieczywa czy sałatek. W wersji na obiad podaj mięso z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz mizerią lub surówką z kiszonej kapusty. W wersji na kanapki można mięso wykorzystać zarówno na ciepło jak i na zimno. Pieczony boczek można też dodać jako mięsny składnik do różnego rodzaju sałatek. Do mięsa świetnie pasują musztarda oraz chrzan.

Czytaj też:
Ten przepis na wieprzowinę w azjatyckim stylu podbił moją kuchnię. Zrób go dziś na obiad
Czytaj też:
To najlepsza karkówka, jaką jadłem. Proste i aromatyczne danie zrobisz bez żadnego wysiłku