Marchewka to dobry składnik na surówkę. Jest zdrowa, chrupiąca, apetyczna i dostępna przez cały rok. Na dodatek jej smak dobrze harmonizuje z wieloma daniami obiadowymi, więc sięgam po nią dosyć często. Ostatnio jednak zmieniłam nieco skład mojej surówki i słodkawe jabłko zastąpiłam zielonym warzywem. Byłam zaskoczona doskonałym smakiem tego zestawu.
Jak zetrzeć marchewkę na surówkę?
Marchewka to twarde warzywo, które z myślą o surówce, najlepiej jest zetrzeć. Zazwyczaj ścieram ją na dużych lub średnich oczkach. Oba stopnie rozdrobnienia mają swoje zalety. Grubsze wiórki ładniej się prezentują i są bardziej chrupiące. Drobniejsze dają surówce delikatniejszą strukturę i większą soczystość. Oczywiście marchewkę można też pokroić w zapałkę lub w cieniutkie, długie wstęgi (wzdłuż całego warzywa). Te formy sprawiają, że surówka wygląda nadzwyczaj apetycznie.
Jak zrobić surówkę z marchewki i jarmużu?
Do mojej surówki z marchewki dodałam ostatnio jarmuż. To w sumie zimowe warzywo, ale też można je kupić w zasadzie przez cały rok. Listki tylko porwałam na małe kawałki, choć można je też posiekać. Dodałam startą marchewkę, lekki sos i powstała smaczna i wartościowa kompozycja.
Przepis: Surówka z marchewki i jarmużu
Chrupiąca, kolorowa surówka z marchewki i jarmużu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże marchewki
- ok. 100 g świeżego jarmużu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywJarmuż opłucz, osusz, oderwij liście od twardych łodyg, porwij je na mniejsze kawałki. Oprósz solą, lekko ugnieć, odstaw, by trochę zmiękły. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Czosnek obierz, przepuść przez praskę.
- Łączenie składnikówRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza marchewki i jarmużu
Marchewka i jarmuż to dwa bardzo zdrowe warzywa. Marchewka jest twarda, chrupiąca i potrafi być niezwykle soczysta. Zawiera duże ilości błonnika, a także beta-karotenu, który ma właściwości przeciwutleniające i w naszym organizmie zamieniany jest na witaminę A. Warzywo to stanowi także dobre źródło potasu.
Jeśli zaś chodzi o jarmuż, to zjadamy jego zielone liście, które są dość sztywne i całkiem chrupiące. Warzywo to również dostarcza nam sporo błonnika, beta-karotenu i potasu, ale też wapnia, witamin C, K i kwasu foliowego.
Czytaj też:
To najsmaczniejsza wiosenna surówka, jaką znam. Wystarczy młoda kapusta i proste dodatkiCzytaj też:
Klasyczną mizerię łączę z wiosennym dodatkiem. Zyskuje na smaku i wyglądzie