Masę serową szykuję w 10 minut. Ten doskonały sernik smakuje obłędnie i nigdy nie pęka

Masę serową szykuję w 10 minut. Ten doskonały sernik smakuje obłędnie i nigdy nie pęka

Dodano: 
Puszysty sernik
Puszysty sernik Źródło: Shutterstock / Vladislav Noseek
Wystarczy, że raz przygotujesz sernik tym sposobem, a zawsze będziesz tak go robić. Nie ma nic piękniejszego niż idealny deser bez pęknięć. Musisz spróbować!

Pęknięcia nie wpływają na smak sernika, ale mogą odebrać mu estetyczny wygląd. Przez lata popularnym rozwiązaniem było pokrywanie go polewą – nawet cienka warstwa skutecznie maskowała niedoskonałości. Jednak taki sposób ma dwie wady: polewy zawierają dużo cukru, przez co ciasto może być dla niektórych zbyt słodkie, a ponadto nadają mu dodatkowy smak, który może przysłonić to, co w serniku najważniejsze, czyli jego pyszną, kremową masę.

Dlaczego sernik pęka i jak tego uniknąć?

Jeśli temperatura pieczenia jest za wysoka, wierzch sernika ścina się za szybko, a środek jeszcze „rośnie”. Gdy masa stygnie, opada nierównomiernie i pęka.

Dodatkowo wpływ ma przygotowanie, dlatego ważne, żebyś stosował się do przepisu i nie mieszał masy zbyt intensywnie i długo. Masa serowa napowietrzona mikserem tworzy pęcherzyki powietrza, które podczas pieczenia rozszerzają się i mogą prowadzić do pęknięć. Sernik możesz wymieszać w robocie, ale równie dobrze sprawdzi się trzepaczka.

Ważna kwestia to moment wyjęcia sernika po pieczeniu. Zastosuj się do przepisu i pozwól mu naturalnie ostygnąć – nie wyjmuj go zbyt wcześnie.

Jak zrobić sernik, który nie pęka?

Przygotowanie tego sernika nie jest skomplikowane – wręcz przeciwnie, przepis należy do jednych z łatwiejszych. Wystarczy tylko 10 minut pracy przy mieszaniu prostych składników. Wszystkie są łatwo dostępne i nie wymagają specjalnych przygotowań.

Przepis: Łatwy sernik, który nie popęka

10 minut pracy mieszania i godzina pieczenia. Tak powstaje najlepszy sernik

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
373 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy serowejW dużej misce zmiksuj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodaj twaróg, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Wszystko zmiksuj na gładką masę – nie za długo, by nie napowietrzyć zbyt mocno.
  2. PieczeniePrzelej masę do wyłożonej papierem formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika (160°C, góra-dół) i piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu zostaw w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na 30 minut.
  3. PodanieGdy sernik wystygnie, schłódź go w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Co dodać do sernika, żeby wzbogacić jego smak?

Klasyczny sernik to podstawa, ale nikt nie mówi, że nie można z nim eksperymentować. Oto kilka propozycji:

  • Karmelizowany cukier trzcinowy – dodaje delikatnej nuty toffi i głębi smaku, świetnie komponuje się z kremową konsystencją. Żeby nie przesadzić ze słodyczą zamień go z częścią cukru z przepisu.
  • Prażone migdały – chrupiące i lekko maślane, idealnie wzbogacą strukturę i smak ciasta. Możesz je wmieszać w masę lub tylko ozdobić wierzch.
  • Rodzynki namoczone w rumie – klasyczny dodatek, który nadaje sernikowi subtelnego aromatu i odrobiny wilgotności.
  • Cynamon – dodaje przyjemnego, korzennego akcentu, który świetnie podkreśla smak twarogu. Jestem fanem tego smaku i zawsze mieszam łyżeczkę z masą na sernik.

Czytaj też:
Robię go zawsze, gdy brakuje czasu. Genialny sernik z 3 składników, gotowy w godzinę
Czytaj też:
Ten marmurkowy sernik wygląda jak z cukierni. A zrobisz go szybciej, niż myślisz