Już nie jajecznica ani kanapki. Ten śniadaniowy hit znika u mnie w kilka minut

Już nie jajecznica ani kanapki. Ten śniadaniowy hit znika u mnie w kilka minut

Dodano: 
Wrapy z łososiem i twarożkiem
Wrapy z łososiem i twarożkiem Źródło: Shutterstock / freeskyline
Wrapy z łososiem i serkiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych śniadaniowych zestawów. Doskonale sprawdzą się także jako przekąska do pracy lub na imprezę.

Rano, jak większość osób, nie mam ochoty spędzać dużo czasu na przygotowywaniu skomplikowanych posiłków na śniadanie czy do pracy. W takich momentach idealnym rozwiązaniem są wrapy – szybkie, proste i pełne smaku. Moje ulubione przygotowuję z tortilli, wędzonego łososia, kremowego serka oraz dodatku świeżej sałaty. Choć składniki są banalnie proste, efekt końcowy zachwyca tworząc smaczną i sycącą kompozycję.

Jak zrobić wrapy z łososiem i serkiem?

Miłośnicy wędzonego łososia mogą jeszcze bardziej podkreślić jego smak, wybierając serek o tym samym aromacie. Natomiast dla urozmaicenia warto sięgnąć po inne warianty – od intensywnie pikantnych po subtelnie ziołowe, które nadadzą wrapom wyjątkowego charakteru.

Takie wrapy można podać na ciepło, wystarczy umieścić je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub masła. Może to być patelnia zwykła lub grillowa. Smażenie przez około 3 minuty z każdej strony pozwoli uzyskać złocisty kolor, a całość nabierze intensywniejszego aromatu i przyjemnej chrupkości.

Przepis: Wrapy z łososiem i twarożkiem

Trzy składniki tworzą pyszne śniadanie lub przekąskę. Robię to rano zamiast kanapek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
333 w każdej porcji

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 200 g wędzonego łososia
  • 150 g twarożku kremowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka koperku
  • kilka liści sałaty
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWymieszaj twarożek z sokiem z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem, aby uzyskać aromatyczny krem. Pokrój łososia na cienkie paski, które łatwo rozłożysz na tortilli. Umyj i osusz sałatę, aby była chrupiąca i świeża.
  2. Układanie i zawijanieRozłóż tortille na płaskiej powierzchni i posmaruj przygotowanym twarożkiem. Równomiernie rozłóż łososia oraz sałatę na każdej tortilli. Ciasno zwiń każdą tortillę w rulon i przekrój na pół, aby wrapy były gotowe do podania.

Porada: przygotowując tego typu przekąskę na przyjęcie, dobrze jest postawić na kilka różnych wersji, aby zaskoczyć gości różnorodnością smaków. Pokrojone na małe kawałki staną się wygodną przegryzką, a każdy kęs przyniesie nowe kulinarne doświadczenie.

Co zamiast łososia do wrapów?

Łosoś to świetna opcja, ale jeśli chcesz spróbować czegoś innego, masz mnóstwo możliwości! Oto kilka ciekawych zamienników:

  • Kurczak – grillowany, pieczony lub wędzony, świetnie komponuje się z różnymi sosami.
  • Tuńczyk – w wersji świeżej lub z puszki, doskonale pasuje do kremowego serka i chrupiących warzyw.
  • Ser halloumi – podsmażony na patelni i pokrojony w cienkie paski doda wrapom wyjątkowego smaku i przyjemnej konsystencji.
  • Szynka parmeńska – delikatnie słona i aromatyczna, idealna do lekkich wrapów.
  • Pieczone warzywa – papryka, cukinia, bakłażan czy pieczarki dodadzą wyrazistości i głębi smaku.

Czytaj też:
Kanapki „Palce lizać” rano robią furorę w moim domu. Są pyszne, zdrowe i dodają energii
Czytaj też:
Ten pożywny omlet robię w 10 minut. Wygląda i smakuje niczym śniadanie z restauracji