Główkę młodej kapusty zamieniam w jednogarnkowe danie. Wystarczy pół godziny i 2 dodatki

Główkę młodej kapusty zamieniam w jednogarnkowe danie. Wystarczy pół godziny i 2 dodatki

Dodano: 
Danie z młodej kapusty
Danie z młodej kapusty Źródło: Shutterstock / Anna Hoychuk
Młoda kapusta to warzywo, na które czekam cały rok. Nic nie jest bowiem w stanie zastąpić jej smaku i delikatności. Lubię robić z tej kapusty różne potrawy, a najbardziej duszone. Przy minimalnej ilości dodatków powstaje z niej pyszne danie jednogarnkowe.

Młode warzywa charakteryzują się niepowtarzalnymi właściwościami. Są jędrne, soczyste, pełne smaku i wartościowych składników. Do moich ulubionych należy młoda kapusta, którą chętnie wykorzystuję w kuchni. Robię z niej surówki, a także proste danie jednogarnkowe. Jest idealne na obiad.

Czy trzeba obgotowywać młodą kapustę?

Niektórzy uważają, że świeżą kapustę trzeba obgotować, by miała przyjemniejszy zapach i szybciej zmiękła. Nie jest to jednak konieczne w przypadku młodej kapusty. Ma bowiem łagodny smak i aromat, a jej liście są delikatne i szybko się gotują. Tak naprawdę wystarczy 15-20 minut gotowania, by poszatkowane liście młodej kapusty zmiękły i zamieniły się w pyszną potrawę.

Jak przygotować danie jednogarnkowe z młodej kapusty?

Z młodej kapusty można przygotować naprawdę smaczne potrawy. Trzeba tylko dorzucić składniki, które dodadzą jej aromatu i pożywności, bo sama w sobie jest bardzo delikatna. Ja wybrałam kiełbasę i marchewkę. Obie komponują się z kapustą smakowo i uatrakcyjniają wygląd potrawy. Poza tym dodaję też 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, który podkręca smak i wygląd tego prostego dania.

Przepis: Jednogarnkowe danie z młodej kapusty

Młoda kapusta duszona z marchewką i kiełbasą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 1–2 łyżki oleju lub masła
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, opłucz, poszatkuj. Marchewkę i cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Kiełbasę pokrój w talarki. Koperek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Duszenie potrawyNa patelni rozgrzej olej, obsmaż kiełbasę. Dodaj cebulę i czosnek, lekko je zrumień. Dodaj marchewkę, przesmaż. Dorzuć kapustę, wymieszaj z pozostałymi składnikami, przesmaż. Dodaj ok. 1/2 szklanki wody, koncentrat i przyprawy. Całość duś ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Kapustę dopraw, posyp koperkiem.

Te dodatki idealnie pasują do młodej kapusty

Młodą kapustę w daniach można też łączyć z innymi dodatkami. Doskonale będą do niej pasować także: wędzony boczek, ziemniaki, pomidory czy cebula. Smak młodej kapusty świetnie podkreślą natomiast: koperek, kminek czy majeranek.

Czytaj też:
Obłędna zupa z młodej kapusty. Prosty przepis na obiad, który pokocha cała rodzina
Czytaj też:
To danie z młodej kapusty robi furorę. Zrób raz, a wszyscy będą błagać o więcej