Kluski leniwe bez mąki są równie pyszne, jak tradycyjna wersja, jednak mają mniej kalorii. To idealna propozycja dla każdego, kto chce ograniczyć spożycie bezwartościowej pod względem odżywczym mąki pszennej. Przepis uwzględnia dodanie zdrowej kaszy manny. Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić ten składnik np. mąką ryżową lub kukurydzianą.
Jak zrobić kluski leniwe bez mąki?
Na kluski leniwe wybieram półtłusty twaróg w kostce. Jeżeli twaróg ma dużo serwatki, to najpierw odciskam go na wyłożonym gazą sitku. Gdy ser jest gotowy, dodaję jajko, kaszę mannę oraz nadające smak dodatki – 2 łyżki cukru/miodu do klusek w wersji na słodko (wersja z poniższego przepisu) oraz sól, pieprz i opcjonalnie świeże lub suszone zioła do klusek w wersji wytrawnej.
Wymieszane ciasto odstawiam na 10 minut, żeby kasza manna wchłonęła wilgoć z sera i napęczniała, a następnie formuję wałek, odkrawam małe kawałki i wrzucam kluski na wrzątek.
Przepis: Kluski leniwe bez mąki
Te lekkie, puszyste kluski można podawać z różnymi dodatkami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 501 w każdej porcji
Składniki
- 800 g półtłustego twarogu w kostce
- 2 średnie jajka
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSer biały wyłóż do miski. Jeżeli ser jest wodnisty, to odciśnij serwatkę. Jajka wbij do miseczki i roztrzep z miodem oraz ekstraktem waniliowym.
- Przygotowanie ciasta serowegoWymieszaj lub zblenduj twaróg z roztrzepanymi jajkami oraz kaszą manną. Odstaw ciasto serowe na 10 minut, żeby kasza napęczniała.
- Formowanie klusekZ ciasta serowego uformuj wałek i odkrawaj z niego małe kawałki. Każdą kluskę lekko spłaszcz nożem.
- GotowanieWrzucaj kluski leniwe małymi partiami na wrzącą wodę z odrobiną soli. Gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski wyjmuj łyżką cedzakową.
Gotowe kluski leniwe podaję z roztopionym masłem, bułką tartą, cynamonem lub jogurtem naturalnym. Do wytrawnej wersji polecam podać skwarki lub podsmażoną na maśle cebulkę.
Dlaczego warto przygotować kluski leniwe bez mąki?
Kluski leniwe bez mąki są szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się jako danie na ciepłe, weekendowe śniadanie, lekki obiad oraz podwieczorek. Co więcej, kluski leniwe bez mąki stanowią cenne źródło pełnowartościowego białka, które zapewnia długie uczucie sytości oraz stanowi ważny składnik budulcowy ludzkiego organizmu.
Kluski leniwe z mojego przepisu świetnie smakują na słodko i słono. W jednej i drugiej wersji stanowią zdrowszą alternatywę dla dań gotowych, fast foodów oraz słodkich i słonych przekąsek. Odpowiednio dobrane proporcje składników gwarantują, że kluski z twarogu będą miały idealną konsystencję.
Czytaj też:
Zapomniane kluski wołyńskie. Gotują się tylko 5 minut, a pokochasz je od pierwszego kęsaCzytaj też:
Ziemniaczane kluski z tym farszem to hit. Gotowe w 40 minut, a twoi bliscy będą zachwyceni