Biszkopt przekładam dwoma słodkimi masami. Ten pyszny deser często robię na weekend

Biszkopt przekładam dwoma słodkimi masami. Ten pyszny deser często robię na weekend

Dodano: 
Ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe Źródło: Shutterstock / ninikas
Na bazie biszkoptu zwykle robimy torty. Jednak to proste, delikatne ciasto można też zamienić w mniej wykwintny, za to bardzo smaczny deser. Wystarczy przekroić go na dwa blaty i przełożyć 1-2 słodkimi masami.

Nie wyobrażam sobie weekendu bez ciasta. Najlepiej domowego, bo jakie by nie wyszło, jest najlepsze. Zawiera tylko naturalne składniki i smakuje dokładnie tak, jak lubię ja i moja rodzina. Na dodatek kosztuje grosze. Dziś przepis na lekkie i proste do wykonania ciasto na bazie biszkoptu. Przekładam go tylko dwoma prostymi masami, a smakuje genialnie.

Jak przygotować puszysty biszkopt?

Biszkopt to proste, naturalne ciasto, które można przygotować z 3-4 składników. Są to: jajka, cukier, mąka pszenna i ewentualnie skrobia ziemniaczana. Dzięki temu prostemu składowi ciasto jest lekkostrawne i dobrze komponuje się z różnymi, słodkimi masami.

By biszkopt wyszedł puszysty, trzeba ubić na sztywno białka i połączyć je z żółtkami utartymi z cukrem oraz z mąką. By białka dały się ubić na trwałą, sztywną pianę, powinny pochodzić z jak najświeższych jaj. Wtedy zbędny będzie dodatek proszku do pieczenia. Ważne jest też, by po dodaniu do piany pozostałych składników, całość mieszać krótko i delikatnie. To uchroni pianę przed opadnięciem.

Jak zrobić szybkie ciasto przekładane na bazie biszkoptu?

Biszkopt jest delikatnym, ale dość suchym ciastem. Sam w sobie nie smakuje jakoś nadzwyczajnie. Dobrze mu robią wszelkie, słodkie masy, które dodają wyraźnego smaku i wilgotności. Ja przekładam go dwoma prostymi masami, które w zasadzie są gotowe do użycia. To dżem i serek homogenizowany. Ten drugi można spulchnić, mieszając go z ubitą na sztywno kremówką.

Przepis: Ciasto na bazie biszkoptu

Biszkopt przekładany dżemem i serkami homogenizowanymi

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g cukru drobnego
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 nieduży słoiczek dżemu malinowego lub truskawkowego
  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 200 g
  • 150 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaBiałka oddziel od żółtek, ubij je na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Pianę wymieszaj z żółtkami i przesianą mąką. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz ok. 40 minut w 175 stopniach Celsjusza. Upieczony biszkopt wystudź, przekrój na dwa blaty.
  2. Przekładanie biszkoptuSchłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj do serków homogenizowanych, delikatnie wymieszaj. Na spodnią część biszkoptu wyłóż dżem, równomiernie go rozprowadź. Na dżem wyłóż masę serkową. Całość przykryj drugą częścią biszkoptu, delikatnie dociśnij, schłodź. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem.

Inne masy do przełożenia biszkoptu

Do przełożenia biszkoptu można też użyć innych, słodkich mas. Dobrze sprawdzi się bita śmietana, którą warto wymieszać z serkiem mascarpone, dzięki czemu powstanie aksamitny krem. Warto do niego dodać owoce jagodowe świeże lub mrożone. Biszkopt można też przełożyć galaretką i masą śmietanową albo kremem czekoladowym. Możliwości jest naprawdę dużo, trzeba się tylko rozejrzeć po lodówce czy kuchennych szafkach.

Czytaj też:
Tartę cytrynową mogłabym jeść codziennie. Sekretem jest aksamitny krem z przepisu cukierniczki
Czytaj też:
Sernik pęka lub opada? Sprawdź niezawodny trik, który zmienia wszystko