Ciepła sałatka ziemniaczana z boczkiem to coś więcej niż zwykła przekąska. Potrawa łączy w sobie delikatność ziemniaków, wyrazisty smak boczku oraz intensywny aromat świeżej zieleniny, zapewniając wyjątkowe doznania smakowe. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu. Jego uniwersalność sprawia, że świetnie sprawdza się jako sycący posiłek na co dzień oraz jako element odświętnego menu.
Z przygotowaniem sałatki ziemniaczanej z poniższego przepisu poradzi sobie każdy. Wystarczą proste składniki i około 30 minut w kuchni, żeby zaskoczyć rodzinę i gości przepyszną potrawą. Co więcej, sałatkę ziemniaczaną z boczkiem możesz przygotować z zeszłorocznych lub młodych ziemniaków, dopasowując jej skład do pory roku.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z boczkiem?
Na sałatkę wybieram małe ziemniaki o podobnej wielkości, które nie wymagają długiego gotowania oraz krojenia. Smak ziemniaków podbijam podsmażonym boczkiem. Wybieram umiarkowanie tłusty boczek surowy wędzony lub boczek parzony, który podsmażam na suchej patelni, uważając, żeby tłuszcz się nie przypalił, bo używam go jako omasty do ziemniaków. Na koniec dodaję świeże zioła i przyprawy, które po wymieszaniu z ciepłymi ziemniakami i boczkiem szybko uwalniają aromat.
Do serwowanej na ciepło sałatki ziemniaczanej z boczkiem osobno podaję sos czosnkowy (2/3 szklanki jogurtu naturalnego, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz) i sos jogurtowo-ziołowy (2/3 szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka ziół kuchni polskiej, sól i świeżo zmielony pieprz). Sałatka ziemniaczana z boczkiem wyśmienicie smakuje również bez sosu, skropiona oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Ciepła przekąska solo oraz jako dodatek do dań lub pyszna kolacja.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 385 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg małych ziemniaków sałatkowych
- 350 g boczku wędzonego surowego
- 1 pęczek cebulki dymki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź na sitku lub durszlaku i poczekaj, aż odparują. Lekko przestudzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
- Smażenie boczkuBoczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni.
- WykonanieNa patelnię z boczkiem dorzuć pokrojone ziemniaki, delikatnie wymieszaj i dopraw pieprzem ziołowym, tymiankiem oraz rozmarynem. Wyłącz grzanie, dodaj posiekaną natkę pietruszki, koperek oraz cebulkę dymkę i ponownie wymieszaj. Ciepłe składniki przełóż do salaterki lub do miseczek.
Sałatkę ziemniaczaną z boczkiem podaję od razu po przygotowaniu.
Jakie ziemniaki wybrać do sałatki?
Zwróć uwagę na typ kulinarny ziemniaków – najlepsze będą zwarte, wilgotne ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A) oraz ziemniaki ogólnoużytkowe o niskiej zawartości skrobi (typ kulinarny B). Na sałatkę nie nadają się ziemniaki mączyste (typ kulinarny C), które zawierają dużo skrobi, są suche i łatwo się rozgotowują.
Czytaj też:
Moja sałatka brokułowa nie ma sobie równych. Dorzuć banalne składniki i patrz, jak znikaCzytaj też:
Pizza ziemniaczana to prawdziwa petarda. Ciasto nie musi wyrastać, a jest puszyste