Jeśli macie ochotę na coś smacznego, a w lodówce leży ciasto francuskie, sprawa jest prosta. Za 20-30 minut będziecie mogli cieszyć się ciepłą, chrupiącą przekąską. Wystarczy, że dołożycie jeszcze dwa składniki, a po upieczeniu powstaną smaczne, chrupiące, wytrawne ślimaczki. Często serwuję je na kolację lub zabieram do pracy zamiast kanapek.
Z czego zrobić wytrawne nadzienie do ślimaczków?
Jako nadzienie do wytrawnych ślimaczków sprawdzi się kilka produktów. Można sięgnąć na przykład po: podduszone pieczarki, szynkę, pesto, szpinak czy suszone pomidory. Składniki te warto zestawić z serem, który doda przekąsce smaku, ale też zadziała, jak lepiszcze. Może to być starta mozzarella, dowolny, żółty ser, ser pleśniowy czy ricotta.
Jak zrobić wytrawne ślimaczki ze szpinakiem i serem?
Do nadzienia moich ślimaczków wykorzystam dziś szpinak i ser. Liście szpinaku podduszę na maśle z dodatkiem czosnku i doprawię. Po wyłożeniu szpinaku na ciasto, całość posypię serem i zroluję. Po pokrojeniu w plastry powstaną ślimaczki, które wystarczy ułożyć na blasze i upiec.
Przepis: Ślimaczki ze szpinakiem
Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego, szpinaku i sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 150 g sera feta
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szpinakuSzpinak opłucz, osącz. Na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak, przesmaż go, by stracił elastyczność. Odparuj nadmiar wody, dodaj posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu, całość chwilę przesmaż. Farsz wystudź.
- Formowanie ślimaczkówCiasto francuskie rozwiń. Wyłóż na nie podduszony szpinak, równomiernie rozprowadź. Posyp go pokruszoną fetą i startym parmezanem. Zwiń rulon, zaczynając od krótszego boku. Pokrój go w plastry o szerokości 2-2,5 cm.
- Pieczenie przekąskiŚlimaczki ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w 210 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Przed wyłożeniem szpinaku ciasto francuskie można posmarować np. serkiem ricotta czy twarożkiem. Przekąska dzięki temu nabierze przyjemnej wilgotności.
Czym można ozdobić ślimaczki?
Wytrawne ślimaczki ze szpinakiem i serem przed pieczeniem warto ozdobić prostą posypką. Mogą nią być np.: sezam, pestki słonecznika czy starty parmezan. Te dodatki wzbogacą przy okazji smak przekąski.
Czytaj też:
Kroję ciasto francuskie i piekę z dwoma składnikami. Ta przekąska nie ma sobie równychCzytaj też:
Masz 30 minut? Zrób przekąskę z ciasta francuskiego lepszą niż pizza. Sprawdź przepis