Zrobiłem ją raz i przepadłem. Ta sałatka to hit, a sos naprawdę robi robotę. Sprawdź przepis

Zrobiłem ją raz i przepadłem. Ta sałatka to hit, a sos naprawdę robi robotę. Sprawdź przepis

Dodano: 
Sałatka z kapusty i rzodkiewki
Sałatka z kapusty i rzodkiewki Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Tę obłędną sałatkę zajadam samodzielnie oraz podaję jako dodatek do obiadu. Danie znika z talerzy jako pierwsze. Zapraszam po przepis na sałatkę z kapusty i rzodkiewki z przepysznym sosem.

Sos to obowiązkowy dodatek do sałatek i surówek. Dzięki niemu nie tylko podkreślam naturalny smak warzyw, ale także poprawiam wchłanianie składników odżywczych i sprawiam, że proste produkty nabiorą charakteru. Na moim stole często pojawia się sałatka z kapusty i rzodkiewki. Jednak same warzywa to za mało, żeby sałatka zachwycała smakiem. Smak tych chrupiących składników podbijam pysznym sosem.

Jak zrobić sałatkę z kapusty i rzodkiewki z pysznym sosem?

Wiosną i latem przygotowuję ją z kapusty młodej, a jesienią i zimą z kapusty białej, czerwonej lub pekińskiej. Jeżeli nie mam pod ręką kapusty, to zastępuję ją sałatą masłową, sałatą lodową lub sałatą rzymską. Sos robię na bazie śmietany (opcjonalnie jogurtu naturalnego), musztardy oraz ugotowanych na twardo jajek. Żółtka ucieram z cukrem i musztardą, łączę ze śmietaną oraz drobno posiekanymi białkami i doprawiam podstawowymi przyprawami.

Sos z poniższego przepisu ma wyrazisty, słodko-kwaśny smak, który możesz modyfikować, dodając różnego rodzaju musztardę i przyprawy np. suszony czosnek, mieloną paprykę słodką, ostrą lub wędzoną oraz ulubione zioła. Smak warzyw i sosu wzbogacam natką pietruszki, cebulką dymką oraz koperkiem.

Przepis: Sałatka z kapusty i rzodkiewki

Idealna na wiosnę i lato. Ma świeży, lekko pikantny i kremowy smak.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
159 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 średniej główki białej kapusty
  • 10 dużych rzodkiewek
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 mały pęczek cebulki dymki

Na sos:

  • 2 jajka na twardo
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 jajka na twardo do dekoracji sałatki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę obierz z wierzchnich liści i drobno poszatkuj. Rzodkiewkę umyj, osusz i pokrój na plasterki. Koperek, natkę pietruszki i cebulkę dymkę umyj, osusz i posiekaj.
  2. Przygotowanie sosuOddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki i ucieraj łyżką z cukrem oraz musztardą, aż cukier się rozpuści. Dodaj śmietanę oraz posiekane białka i wymieszaj. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. WykonanieUmieść warzywa oraz zieleninę w misce i wymieszaj, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Dodaj sos i ponownie wymieszaj. Udekoruj sałatkę pokrojonymi na mniejsze kawałki jajkami na twardo oraz oprósz solą i pieprzem.

Sałatkę z kapusty i rzodkiewki podaję od razu po przygotowaniu jako dodatek do obiadu oraz lekką, pożywną przekąskę.

Inne sosy do sałatki z kapusty i rzodkiewki

Do sałatki z kapusty i rzodkiewki pasują zarówno kremowe sosy na bazie śmietany, jogurtu oraz majonezu, jak i lekkie sosy z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny np.:

  • sos majonezowo-śmietanowy – 2 łyżki majonezu, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz;
  • sos czosnkowy – 2 ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu lub śmietany, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pierz;
  • sos ziołowy – 5 łyżek jogurtu greckiego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz;
  • sos chrzanowy – 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka tartego chrzanu, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz;
  • sos musztardowy – 2 łyżki musztardy miodowej, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz.

Czytaj też:
Nie masz czasu na gotowanie? Ta sałatka z fetą i jajkiem robi robotę i to bez wysiłku
Czytaj też:
Ten tani obiad robi się sam. Kurczak pieczony z ziemniakami zachwyci każdego