Nie masz czasu na gotowanie? Ta sałatka z fetą i jajkiem robi robotę i to bez wysiłku

Nie masz czasu na gotowanie? Ta sałatka z fetą i jajkiem robi robotę i to bez wysiłku

Dodano: 
Sałatka z warzyw, jajek i fety
Sałatka z warzyw, jajek i fety Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Szukasz pomysłu na pełen składników odżywczych, sycący posiłek? Sałatka z warzyw, jajek i fety to strzał w dziesiątkę! Przygotujesz ją raz-dwa i możesz podawać z różnymi sosami.

Sałatka z warzyw, jajek i fety jest szybka i prosta w przygotowaniu. Lekka potrawa smakuje wybornie i świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego obiadu lub kolacji, zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami, a także posiłek do pracy.

Dlaczego warto przygotować sałatkę z warzyw, jajek i fety?

Połączenie rukoli, roszponki, listków bazylii, soczystych pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, chrupiącego ogórka i słodkiej papryki oraz kremowego sera feta sprawi, że zadbasz nie tylko o kubki smakowe, ale także zdrowie. Lekka, pełna smaków i aromatów sałatka jest bogata w witaminy, minerały, błonnik pokarmowy oraz białko.

Samo przygotowanie sałatki zajmuje zaledwie kilkanaście minut – tyle czasu musisz poświecić na ugotowanie i studzenie jajek oraz przygotowanie pozostałych składników. Bazę sałatki możesz przechowywać w lodówce, a także zapakować na wynos i tuż przed przystąpieniem do jedzenia dodać sos lub jedynie skropić składniki oliwą/octem balsamicznym i oprószyć solą oraz pieprzem.

Jak przygotować sałatkę z warzyw, jajek i fety?

Sałatka z warzyw, jajek i fety nie wymaga żadnego wysiłku. Jajka wkładam do osolonego wrzątku, gotuję przez 8 minut, obieram i kroję w ćwiartki. W międzyczasie przygotowuję warzywa, ser feta i sos. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji sosów, które świetnie komponują się ze smakiem składników lekkiej sałatki.

Przepis: Sałatka z pomidorków, rukoli, jajek i fety

Pyszna sałatka na lunch, przekąskę oraz kolację.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
372

Składniki

  • 2 jajka
  • 50 g sera feta
  • 20 g roszponki
  • 20 g rukoli
  • 2 gałązki bazylii
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 średniego ogórka zielonego
  • 1/2 średniej papryki czerwonej
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 łyżeczka ziół sycylijskich
  • sól i kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajekJajka o temperaturze pokojowej włóż do osolonego wrzątku, gotuj 8 minut, a następnie przelej zimną wodą, obierz i pokrój w ćwiartki, ósemki lub kostkę.
  2. Przygotowanie warzyw i sera fetaWarzywa umyj i osusz. Gałązki bazylii obierz z listków. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, ogórka pokrój w półplasterki, paprykę w kostkę lub paseczki, a cebulę w piórka. Ser feta odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  3. WykonanieNa warstwie rukoli i roszponki ułóż pozostałe warzywa, dodaj ser feta, listki bazylii i posyp sałatkę ziołami sycylijskimi oraz oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Na wierzchu ułóż ćwiartki ugotowanego na twardo jajka.

Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby sałatka była jeszcze bardziej sycąca, to możesz do niej dorzucić np. gotowanego kurczaka, tuńczyka z puszki, ulubioną rybę wędzoną, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane.

Sosy do sałatki ze świeżych warzyw, jajek i fety

Do sałatki możesz podać zarówno sosy na bazie majonezu, śmietany i jogurtu naturalnego, jak i oliwy z oliwek np.:

  • sos jogurtowo-majonezowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
  • sos winegret z oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy,
  • sos z oliwy z oliwek, musztardy i miodu,
  • ·sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz natki pietruszki, koperku i szczypiorku,
  • sos jogurtowy z suszonymi pomidorami, oliwą z suszonych pomidorów i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Czytaj też:
Masz 30 minut? Zrób przekąskę z ciasta francuskiego lepszą niż pizza. Sprawdź przepis
Czytaj też:
Te naleśniki z szynką znikają jako pierwsze ze stołu. Sprawdź przepis, który zawsze robi furorę