Sałatka z warzyw, jajek i fety jest szybka i prosta w przygotowaniu. Lekka potrawa smakuje wybornie i świetnie sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego obiadu lub kolacji, zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami, a także posiłek do pracy.
Dlaczego warto przygotować sałatkę z warzyw, jajek i fety?
Połączenie rukoli, roszponki, listków bazylii, soczystych pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, chrupiącego ogórka i słodkiej papryki oraz kremowego sera feta sprawi, że zadbasz nie tylko o kubki smakowe, ale także zdrowie. Lekka, pełna smaków i aromatów sałatka jest bogata w witaminy, minerały, błonnik pokarmowy oraz białko.
Samo przygotowanie sałatki zajmuje zaledwie kilkanaście minut – tyle czasu musisz poświecić na ugotowanie i studzenie jajek oraz przygotowanie pozostałych składników. Bazę sałatki możesz przechowywać w lodówce, a także zapakować na wynos i tuż przed przystąpieniem do jedzenia dodać sos lub jedynie skropić składniki oliwą/octem balsamicznym i oprószyć solą oraz pieprzem.
Jak przygotować sałatkę z warzyw, jajek i fety?
Sałatka z warzyw, jajek i fety nie wymaga żadnego wysiłku. Jajka wkładam do osolonego wrzątku, gotuję przez 8 minut, obieram i kroję w ćwiartki. W międzyczasie przygotowuję warzywa, ser feta i sos. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji sosów, które świetnie komponują się ze smakiem składników lekkiej sałatki.
Przepis: Sałatka z pomidorków, rukoli, jajek i fety
Pyszna sałatka na lunch, przekąskę oraz kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 372
Składniki
- 2 jajka
- 50 g sera feta
- 20 g roszponki
- 20 g rukoli
- 2 gałązki bazylii
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 średniego ogórka zielonego
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 1 mała cebula czerwona
- 1 łyżeczka ziół sycylijskich
- sól i kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie jajekJajka o temperaturze pokojowej włóż do osolonego wrzątku, gotuj 8 minut, a następnie przelej zimną wodą, obierz i pokrój w ćwiartki, ósemki lub kostkę.
- Przygotowanie warzyw i sera fetaWarzywa umyj i osusz. Gałązki bazylii obierz z listków. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, ogórka pokrój w półplasterki, paprykę w kostkę lub paseczki, a cebulę w piórka. Ser feta odsącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- WykonanieNa warstwie rukoli i roszponki ułóż pozostałe warzywa, dodaj ser feta, listki bazylii i posyp sałatkę ziołami sycylijskimi oraz oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Na wierzchu ułóż ćwiartki ugotowanego na twardo jajka.
Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby sałatka była jeszcze bardziej sycąca, to możesz do niej dorzucić np. gotowanego kurczaka, tuńczyka z puszki, ulubioną rybę wędzoną, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemię lniane.
Sosy do sałatki ze świeżych warzyw, jajek i fety
Do sałatki możesz podać zarówno sosy na bazie majonezu, śmietany i jogurtu naturalnego, jak i oliwy z oliwek np.:
- sos jogurtowo-majonezowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,
- sos winegret z oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy,
- sos z oliwy z oliwek, musztardy i miodu,
- ·sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz natki pietruszki, koperku i szczypiorku,
- sos jogurtowy z suszonymi pomidorami, oliwą z suszonych pomidorów i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Czytaj też:
Masz 30 minut? Zrób przekąskę z ciasta francuskiego lepszą niż pizza. Sprawdź przepisCzytaj też:
Te naleśniki z szynką znikają jako pierwsze ze stołu. Sprawdź przepis, który zawsze robi furorę