Zupy z mięsną wkładką doskonale pamiętam z dzieciństwa. Często gotowała je moja mama, gdy brakowało jej czasu. Wszyscy zajadali się tym gorącym, pożywnym daniem. Sentyment do tej potrawy został mi do dziś i często sama ją przyrządzam. Miseczką takiej aromatycznej, pysznej zupy można się naprawdę najeść. Co więcej, świetnie też nadaje się do odgrzewania.
Na jakim mięsie ugotować zupę?
Zupę możecie ugotować na różnych rodzajach mięs. Ich dobór zależy od waszych upodobań smakowych, przewidzianych dodatków i faktu, czy liczycie kalorie. Najsmaczniejsze zupy wychodzą na mięsie z kością, np. na żeberkach wieprzowych, wołowym szpondrze czy skrzydle indyczym. Moją zupę gotuję zwykle na wieprzowinie, ale jeśli wolicie, by wasza zupa była mniej kaloryczna, sięgnijcie po porcję drobiową.
Jak zrobić zupę z mięsną wkładką?
Przygotowanie zupy z mięsną wkładką zaczynam od ugotowania wywaru. Najpierw gotuję samo mięso, a potem dodaję do niego warzywa i przyprawy. Gdy wywar jest gotowy, dorzucam ziemniaki, kapustę i przecier pomidorowy. Po ugotowaniu całość zaprawiam i doprawiam. Zupa wychodzi pożywna i pełna smaku.
Przepis: Zupa z mięsną wkładką
Zupa na żeberku wieprzowym z dodatkiem przecieru pomidorowego
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- ok. 300 g żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 cebuli
- 3 ziemniaki
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- ok. 200 g białej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruMięso opłucz, podziel na kawałki, umieść w garnku, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na średnim ogniu, aż woda się zagotuje. Z zupy usuń szumowiny, dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj całość ok. 20 minut.
- Wzbogacanie zupyDo wywaru dodaj pietruszkę, seler, cebulę, pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Całość gotuj ok. 10 minut. Do zupy dodaj poszatkowaną kapustę, ziarna ziela angielskiego, trochę soli i pieprzu, gotuj 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i przekrojony ząbek czosnku, gotuj jeszcze ok. 5 minut. Zupę dopraw do smaku, podawaj z kawałkami oczyszczonego mięsa.
Co warto dodać do zupy z mięsną wkładką?
Do zupy z mięsną wkładką i ziemniakami doskonale też pasują kluski. Jednak nie takie kupne, a domowe. Ja często przygotowuję zacierki, które robię z mąki, odrobiny wody i szczypty soli. Dzięki ich dodatkowi zupa staje się jeszcze bardziej pożywna. A konsystencja klusek stanowi doskonałe urozmaicenie mojej zupy z mięsną wkładką.
Czytaj też:
Ta zupa szparagowa to mistrzostwo świata. Krem zagęszczają dwa tanie warzywaCzytaj też:
Najzdrowszą wiosenną zupę robię z pospolitego chwastu. Teraz jest najlepszy czas na jego zbieranie