Kurczaka można upiec w całości, ewentualnie sięgnąć po udka, pałki, skrzydełka lub filet. Porcje kurczaka mają tę zaletę, że szybciej się pieką, co ma znaczenie zwłaszcza w ciągu tygodnia. Tym razem proponuję pałki z kurczaka pieczone nie pod kołderką, a bardziej na prześcieradełku. Smaczna podkładka pod mięso doskonale pochłania skapujący z pałek tłuszcz i sok, dzięki czemu całość wychodzi przepyszna.
Jakie składniki warto podłożyć pod pałki z kurczaka?
Pałki z kurczaka doskonale smakują upieczone. Efekt ten można polepszyć, podkładając pod nie różne, smaczne składniki. Mogą to być np.:
- warzywa korzeniowe, np. marchew, pietruszka, seler pokrojone w plastry lub słupki;
- cebula pokojona w piórka i ząbki czosnku;
- plasterki ziemniaków;
- pokrojona cukinia, bakłażan, papryka.
Jak zrobić pałki z kurczaka na smacznej podkładce?
Przygotowanie pałek kurczaka do pieczenia nie zajmie wam wiele czasu. Wystarczy zwykle kwadrans, by je doprawić i pokroić warzywa. Na warzywnej podkładce wystarczy ułożyć porcje mięsa i całość wstawić do piekarnika. Po 40-50 minutach pieczenia obiad jest gotowy do jedzenia.
Przepis: Pałki z kurczaka pieczone na smacznej podkładce
Pałki z kurczaka pieczone na cebuli i jabłku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- czosnek granulowany
- papryka mielona słodka i ostra
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 winne jabłka
- 1 duża cebula
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPałki oczyść, opłucz, osusz. Oprósz je przyprawami, skrop olejem, wymieszaj, odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Jabłka umyj, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
- Układanie i pieczenie składnikówNaczynie żaroodporne natłuść, ułóż w nim kawałki jabłek i cebuli. Na pokrojonych składnikach połóż przyprawione pałki. Naczynie przykryj, potrawę piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę i zrumień mięso.
Jak podać pieczone pałki z kurczaka?
Pieczone pałki z kurczaka doskonale będą smakować podane np. z pieczonymi ziemniakami, z frytkami, z ziemniaczanym purée lub z ryżem. Oprócz warzyw spod mięsa, można do pałek podać także lekką sałatkę, np. z rukoli i pomidorków albo kiszone ogórki czy marynowane warzywa. Smaku potrawie doda też sos czosnkowy lub jogurtowy z koperkiem.
Czytaj też:
Aromatyczna przyprawa sprawia, że pałki z kurczaka zamieniają się w pyszny obiad. Przepis jest banalnie prostyCzytaj też:
Nacinam pierś z kurczaka i dodaję 2 składniki. Rodzina chce ten obiad co tydzień