Pieczarki to najpopularniejsze grzyby na naszych stołach. Są dostępne przez cały rok i po niewygórowanych cenach, a na dodatek można je wykorzystać do wielu potraw. Doskonale smakują smażone, bo odrobina tłuszczu świetnie podbija ich smak i aromat. Ja zwykle dodaję do nich dwa składniki, które wynoszą je na wyżyny pieczarkowych możliwości.
Na jakim tłuszczu smażyć pieczarki?
Pieczarki można smażyć na różnych rodzajach tłuszczu. Jednak uważa się, że najsmaczniejsze wychodzą, gdy podsmaży się je na maśle. Trzeba tylko uważać, by nie smażyć na zbyt dużym ogniu, bo masło łatwo się przypala. Dobrym rozwiązaniem jest natomiast masło klarowane. Zachowuje przyjemny smak, ale wskutek oczyszczenia jest odporne na działanie wysokiej temperatury. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu mogą natomiast sięgnąć po olej lub oliwę z oliwek.
Jak zrobić aromatyczne pieczarki z patelni?
Do smażenia na patelni zwykle przeznaczam małe pieczarki, bo lubię je w całości. Po oczyszczeniu, opłukaniu i osuszeniu wrzucam je na średnio rozgrzany tłuszcz i podsmażam. Gdy odparuje z nich nadmiar wody, dodaję posiekany czosnek i odrobinę chili, a także trochę soli i pieprzu. Przed podaniem pieczarki posypuję posiekaną natką pietruszki.
Przepis: Aromatyczne pieczarki z patelni
Pieczarki smażone z czosnkiem i chili
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 500 g małych pieczarek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3–4 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili lub ostrej, mielonej papryki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Smażenie pieczarekPieczarki oczyść, opłucz, osusz. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, wlej oliwę, wsyp pieczarki i smaż, często mieszając, aż odparuje z nich nadmiar płynu.
- Doprawianie potrawyCzosnek posiekaj, dodaj do pieczarek razem z chili, solą i pieprzem. Pieczarki smaż jeszcze kilka minut, aż lekko się przyrumienią i zmiękną. Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki.
Jak podać aromatyczne pieczarki z patelni?
Aromatyczne pieczarki można podać, jako dodatek do obiadu. Będą pasować np. do kotletów, drobiu, ziemniaków, kasz i ryżu. Ja jednak najbardziej lubię je w wersji przekąskowej, podane z bagietką lub grzankami. Gdy natomiast podsmażycie pokrojone pieczarki, szybko możecie je zamienić w sos do makaronu. Wystarczy, że dodacie do nich śmietankę i trochę startego parmezanu.
Czytaj też:
Wlewam kilka łyżek tej mikstury. Pieczarki są rumiane, pachnące i nie puszczają ani kropli wodyCzytaj też:
Do tych kapeluszy wkładam pyszny farsz. Robię prostą przekąskę z grilla, po którą wszyscy sięgają