Jajecznica po francusku wprost rozpływa się w ustach. Poznaj prosty trik, który zmienia wszystko

Jajecznica po francusku wprost rozpływa się w ustach. Poznaj prosty trik, który zmienia wszystko

Dodano: 
Jajecznica po francusku
Jajecznica po francusku Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Jajecznica po francusku zachwyca lekką i kremową konsystencją. Serwowana z tostami, idealnie sprawdza się jako danie na śniadanie, przekąskę oraz kolację.

Jajecznica to jedno z najbardziej popularnych dań z jajek – jest przygotowywana w niemal każdym zakątku świata. Niewyszukana potrawa potrafi zaskoczyć smakiem, o ile zostanie przygotowana w odpowiedni sposób. Kluczem do sukcesu są nie tylko wysokiej jakości jajka i odpowiedni sposób smażenia, ale także dodatki.

Czym różni się jajecznica po francusku od zwykłej jajecznicy?

Jajecznica po francusku ma nieco inną konsystencję. Jest bardzo puszysta, miękka, wilgotna, kremowa i maślana. Jej smak podbija dodanie posiekanej trybuli – to zioło zachwyca lekko anyżowym aromatem i smakiem podobnym do natki pietruszki oraz doskonale współgra ze smakiem jajek. Zgodnie z tradycyjną sztuką kulinarną, jajecznica po francusku podawana jest na chrupiących tostach, obficie posmarowanych masłem.

Jak zrobić jajecznicę po francusku?

Jajecznica po francusku jest przygotowywana w nietypowy sposób. Po pierwsze i najważniejsze – zanim jajka trafią na patelnię, trzeba oddzielić żółtka od białek. Białka smażone są najpierw, na niewielkiej ilości masła, a następnie dodaje się żółtka. Gotową jajecznicę trzeba jeszcze wymieszać z odrobiną zimnego masła i gotowe – można odbyć kulinarną podróż do Francji, nie ruszając się z zacisza własnej kuchni.

Jajecznica po francusku nie wymaga dużo pracy i specjalnych umiejętności, jednak trzeba uważać, żeby białka zbyt szybko się nie ścięły i nie przywarły do patelni. Żółtka przed dodaniem na patelnię trzeba dobrze roztrzepać (można dodać 1 łyżkę mleka, śmietanki lub zimnej wody). Pamiętaj, że im świeższe jajka, tym jajecznica będzie smaczniejsza.

Przepis: Jajecznica po francusku

Jajecznica z tego przepisu wychodzi delikatna i kremowa. Tak usmażone jajka wprost rozpływają się w ustach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
376

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki zimnego masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOddziel żółtka od białek. Żółtka i białka roztrzep widelcem (powinny stać się puszyste).
  2. SmażenieRozgrzej połowę masła i dodaj białka. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zetną, a następnie dodaj żółtka i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyłącz grzanie i dodaj resztę masła. Intensywnie mieszaj, aż masło się rozpuści i dopraw jajecznicę do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Zamiast trybuli, możesz posypać jajecznice szczypiorkiem, cebulką dymką lub kiełkami rzeżuchy.

Czytaj też:
Tylko jedno jajko? Moja mama robiła z tego śniadanie dla dwojga. Ten trik musisz poznać
Czytaj też:
Do jajecznicy dorzucam wiosenną, aromatyczną zieleninę. Śniadanie smakuje, że palce lizać