Kroje kapustę pekińską i dorzucam soczyste warzywo. Ta ekspresowa surówka pasuje do każdego obiadu

Kroje kapustę pekińską i dorzucam soczyste warzywo. Ta ekspresowa surówka pasuje do każdego obiadu

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / Yurchenko Iryna
Ta surówka do obiadu zawsze ratuje sytuację, kiedy nie wiem, jakie warzywa podać do posiłku. Jest szybka i prosta do zrobienia, a jednocześnie chrupiąca i smaczna.

Surówki na bazie kapusty pekińskiej to dla mnie obiadowy pewniak: robi się je szybko, smakują każdemu i zaryzykuję twierdzenie, że pasują do każdego obiadu, bo podaję je nie tylko do klasycznych zestawów z ziemniakami czy ryżem, ale też krokietów, naleśników z wytrawnymi farszami czy pierogów. Połączenie kapusty i świeżego ogórka to z kolei coś, co zawsze się obroni. Ja przy takim zestawie nie kombinuję już za wiele z dodatkami, ale niżej podaję kilka smacznych inspiracji na podobne surówki.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i ogórka?

Dla mnie połączenie lekkiej pekinki i soczystego, chrupiącego ogórka jest duetem idealnym. Warzywa świetnie się uzupełniają i ja w takiej wersji dorzucam do nich jeszcze trzeci zielony składnik, czyli świeży, aromatyczny koperek, a wykańczam surówkę w najprostszy z możliwych sposobów: skrapiam ją oliwą, sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem. Taka surówka jest od razu gotowa do podania.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka

Pyszna surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
163 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 pęczek koperku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, ogórka pokrój, a koperek drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do jednej miski.
  2. Doprawianie surówkiDo warzyw dodaj oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Inne wersje surówki z kapusty pekińskiej i ogórka

Eksperymentować z tym przepisem na surówkę do obiadu można na wiele sposobów. Możesz np. zmienić sam dressing. Do oliwy możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek albo zrobić zupełnie inny sos, np. na bazie jogurtu naturalnego czy majonezu.

Do surówki, oprócz pekinki i ogórka, można też dodać inne warzywa. Pasują tu pomidory (np. połówki kolorowych pomidorków koktajlowych), świeża papryka (także ostra, jeśli lubisz pikantne smaki), czy seler naciowy. Do surówki zamiast lub razem z koperkiem można też dorzucić inną zieleninę, np. szczypior lub natkę pietruszki. Ciekawą i smaczną opcją jest dodanie do surówki chrupiących ziaren lub orzechów, np. prażonych pestek słonecznika albo orzechów włoskich.

Czytaj też:
Natrzyj filety z piersi kurczaka aromatyczną przyprawą. To pyszne mięso do obiadu zrobisz na patelni
Czytaj też:
Najlepsze pałki z kurczaka robię raz-dwa na patelni. Wychodzą soczyste i pełne smaku