Natrzyj filety z piersi kurczaka aromatyczną przyprawą. To pyszne mięso do obiadu zrobisz na patelni

Natrzyj filety z piersi kurczaka aromatyczną przyprawą. To pyszne mięso do obiadu zrobisz na patelni

Dodano: 
Smażone filety z piersi kurczaka
Smażone filety z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / A-Nicole33
Jeśli szukasz pomysłu na mięso do obiadu, to przychodzimy z pyszną propozycją. To smażone filety z piersi kurczaka, które w łatwy sposób przyrządzisz na patelni.

Filety z piersi kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs. Jest łatwo dostępne i jednocześnie łatwi i szybko się je przyrządza. Do tego to mięso chude i zdrowsze od mięs czerwonych, czyli wieprzowiny i wołowiny. Filety z piersi kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów, a my uważamy, że często najprostsze patenty są najlepsze. Bo taki jest poniższy przepis: szybki i nieskomplikowany.

Jak zrobić smażone filety z piersi kurczaka?

To mięso do obiadu smażone w dużych kawałkach, dzięki czemu każdy filet to jedna porcja, którą można się solidnie najeść. Nie trzeba skomplikowanych marynat, aby takie mięso było smaczne. Ten przepis to mięso w ziołach prowansalskich, czyli aromatycznej mieszance suszonych ziół. Oprócz nich wystarczy jedynie odrobina soli i nic więcej.

Mięso natarte przyprawami można smażyć od razu, jednak lepiej, aby poleżało chwilę i nabrało smaku. Mięso drobiowe nie potrzebuje wiele – jeśli dasz mu około pół godziny, to w zupełności wystarczy.

Ważny jest w tym przepisie sposób smażenia mięsa. Smaży się je na oliwie, jednak w trakcie smażenia na patelni ląduje również masło, które jest doskonałym nośnikiem smaku i rewelacyjnie podbije smak filetów. Smażąc filety z kurczaka, należy zadbać, aby mięso w środku nie było surowe. Jeśli nie masz pewności, czy jest już gotowe, natnij delikatnie jeden z filetów i sprawdź, czy mięso nie jest różowe w środku. Jeśli tak, potrzebuje jeszcze chwili na patelni.

Przepis: Smażone piersi z kurczaka

Pomysł na mięso do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
307 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaFilety z kurczaka delikatnie rozbij i natrzyj solą oraz ziołami prowansalskimi. Odstaw do lodówki na ok. 30 minut do godziny.
  2. Smażenie mięsaSmaż mięso na oliwie z oliwek. Kiedy usmażysz mięso z jednej strony, nim je przewrócisz, dodaj na patelnię masło. Polewaj mięso tłuszczem z patelni podczas smażenia.

Z czym podać smażone filety z piersi kurczaka?

Smażone filety w ziołach prowansalskich można podać z ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się tu zarówno gotowane ziemniaki, jak i ziemniaki pieczone czy frytki. Można też serwować mięso z ryżem lub kaszą (np. jaglaną). Do kurczaka będą dobrze pasowały lekkie surówki na bazie sałat, świeżych ogórków czy kapusty pekińskiej. Do takiego mięsa można też podać gotowane lub pieczone warzywa (np. brokuły).

Czytaj też:
Najlepsze pałki z kurczaka robię raz-dwa na patelni. Wychodzą soczyste i pełne smaku
Czytaj też:
Do marchewki dorzucam dwa słodkie dodatki. Taką surówkę pamiętam z dzieciństwa