Ta tortilla skradła serca mojej rodziny. Zrób ją raz, a będziesz wracać do tego przepisu

Ta tortilla skradła serca mojej rodziny. Zrób ją raz, a będziesz wracać do tego przepisu

Dodano: 
Chimichanga
Chimichanga Źródło: Shutterstock / Anastasia Kamysheva
Uwielbiamy dania z tortillą. Jednym z nich jest chimichanga, którą można przygotować w wielu smakach. Zapraszam po przepis na tradycyjną chimichangę. Spróbuj a zakochasz się w tym daniu.

Chimichanga, inaczej smażone burrito – symbol kuchni Tex-Mex – łączy chrupiące placki tortilli z pełnym smaków i aromatów nadzieniem. Moja rodzina uwielbia tę pyszną potrawę. Przygotowuję ją z kilku prostych składników. Dziś polecam chimichangę z farszem na bazie mielonej wołowiny i fasoli pinto.

Jak zrobić tradycyjną chimichangę?

Chimichanga to danie, które nie wymaga wiele pracy. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu. Do podsmażonego mięsa mielonego dodaję aromatyczne warzywa i przyprawy. Następnie na patelni po smażeniu mięsa podgrzewam fasolę i lekko ją rozmiatam widelcem (możesz również zblendować fasolę z ulubionymi ziołami i przyprawami na jednolity krem). Pszenne tortille smaruję fasolą oraz dodaję mięsny farsz i starty ser żółty – ze smakiem nadzienia doskonale komponuje się ser cheddar, ale możesz też użyć np. goudy. Zwijam placki i podgrzewam chimichangę w głębokim oleju.

Jeżeli chcesz przygotować potrawę w lżejszej wersji, to polecam zrezygnować ze smażenia i podgrzać wypełnione farszem placki tortilli na suchej lub jedynie lekko natłuszczonej patelni, w piekarniku lub na grillu kontaktowym. Pamiętaj, że przekąska będzie miała wyższe wartości odżywcze, jeżeli użyjesz pełnoziarnistych placków.

Przepis: Chimichanga

Pyszne nadzienie owinięte w pszenną tortillę i smażoną na złoty kolor.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
689 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże placki tortilli

Na farsz:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka fasoli pinto
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 200 g startego sera cheddar
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 600 ml oleju do smażenia
  • 4 mięsiste pomidory
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 mała cebula czerwona
  • kilka gałązek kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duże awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaNa rozgrzanym oleju obsmaż mięso mielone. Gdy się przyrumieni, dodaj drobno posiekaną cebulę czerwoną oraz starty na tarce o małych oczkach czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj kumin, oregano oraz ostrą i słodką paprykę. Smaż 4-5 minut lub do miękkości mięsa i dodaj sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Gotowy farsz przełóż do miski.
  2. Przygotowanie fasoliOdsącz fasolę, a następnie przełóż ją na patelnię po smażeniu mięsa, podgrzej i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładkie purée. Wskazówka: możesz zrezygnować z dodawania fasoli i przygotować chimichangę jedynie z mięsem i serem.
  3. WykonaniePosmaruj tortille warstwą fasoli, następnie dodaj farsz mięsny i starty na tarce ser. Zwiń placki, zaczynając od boków, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia podczas smażenia.
  4. Przygotowanie dodatkówPomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekaną kolendrę, posiekaną papryczkę chili oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw pomidorową salsę solą i pieprzem. Miąższ awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
  5. SmażenieW płytkim rondlu lub na patelni rozgrzej olej. Smaż chimichangę partiami, przez 3-4 minuty, obracając, żeby równomiernie się zrumieniła.

Chimichangę podaję na ciepło. Na wierzchu układam porcje salsy pomidorowej i guacamole.

Inne farsze i dodatki do chimichangi

Oto kilka inspiracji na różnorodne farsze do chimichangi, które pozwolą odkryć nowe smaki:

  • szarpana pierś kurczaka w sosie BBQ, starty ser gouda lub mozzarella, kukurydza, kawałki ananasa,
  • duszona papryka, cukinia, bakłażan, czerwona fasola z puszki, sos pomidorowy, świeża kolendra,
  • jajecznica, wędzona szynka, papryka, awokado i ser cheddar,
  • szarpana wieprzowina, czerwona fasola, pomidory, ostry sos Cholula,
  • smażone polędwiczki z kurczaka, czerwona cebula, papryka, pomidory, ser queso fresco, salsa mango.

Do chimichangi możesz podać np. sos czosnkowy, sos ketchupowo-majonezowy, łagodny lub pikantny sos meksykański, sos tysiąca wysp oraz sos pomidorowo-paprykowy.

Czytaj też:
Dwa dodatki sprawiają, że to ciasto jest pełne smaku i aromatu. To mój numer 1 na weekend
Czytaj też:
Zamiast kupować przyprawy, zbieram ten pospolity chwast. To jedna z najpyszniejszych roślin