Weekend to czas, kiedy możemy pozwolić sobie na chwilę wytchnienia i celebrowanie poranków w wyjątkowy sposób. Uwielbiamy spędzać czas w kuchni, przygotowując smaczne posiłki, a jednym z nich jest tortilla z jajecznicą i kiełbasą.
Dlaczego warto przygotować tortillę z jajecznicą i kiełbasą?
Tortilla z jajecznicą i kiełbasą to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zapewnia zastrzyk energii o poranku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją również na obiad lub kolację. Połączenie gotowych placków, puszystej jajecznicy i aromatycznej kiełbasy pozwala raz-dwa cieszyć się smakiem dobrze zbilansowanego posiłku. Jajka dostarczają białka, które zapewnia energię na cały dzień. Tortilla jest źródłem węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, a kiełbasa nadaje potrawie wyrazisty smak i sprawia, że danie jest bardziej sycące.
Jak zrobić tortillę z jajecznicą i kiełbasą?
Tortilla z jajecznicą i kiełbasą nie wymaga wiele pracy. Do potrawy wybieram pełnoziarnistą tortillę o krótkim, naturalnym składzie, niezbyt tłustą kiełbasę cienką lub kiełbasę krakowską podsuszaną oraz ekologiczne jajka. Jakość składników wpływa nie tylko na smak, ale także wartości odżywcze śniadania.
Najpierw podsmażam kiełbasę (możesz zastąpić kiełbasę szynką, boczkiem, bekonem, frankfurterkami), wlewam masę jajeczną i smażę, aż jajka się zetną. W międzyczasie na drugiej patelni podgrzewam tortillę, żeby stała się miękka i elastyczna. Gdy jajecznica jest gotowa, nakładam ją na placki, zwijam i podaję z zimnymi sosami np. ketchupem lub ostrym sosem paprykowo-pomidorowym.
Przepis: Tortilla z jajecznicą i kiełbasą
Pyszne śniadanie, które zrobisz bez większego wysiłku. Miła odmiana od kanapek i tradycyjnej jajecznicy.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 513 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże tortille pełnoziarniste
- 8 dużych jajek
- 200 g kiełbasy
- 2 łyżeczki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKiełbasę pokrój na plasterki lub w niewielką kostkę. Jajka wybij do miseczki i roztrzep widelcem.
- Smażenie kiełbasyNa rozgrzaną patelnię wrzuć kiełbasę i smaż, aż lekko się przyrumieni.
- Dodanie jajekDodaj na patelnię masło (o ile z kiełbasy nie wytopiło się dużo tłuszczu) i wlej masę jajeczną. Smaż jajecznicę, aż będzie miała odpowiednią konsystencję.
- Podgrzanie tortilliRozgrzej patelnię i podgrzej tortillę. Możesz również podgrzać placki w piekarniku lub na grillu kontaktowym.
- WykonanieNa tortilli ułóż jajecznicę z kiełbasą. Złóż placek zawijając dolny brzeg i boki na farsz.
Inne dodatki do tortilli na śniadanie
Przepis na tortillę z jajecznicą możesz łatwo dopasować do indywidualnych preferencji oraz stosowanej diety, dodając np.:
- pomidory, ogórki, cukinię, paprykę, seler naciowy,
- awokado,
- rukolę, roszponkę, szpinak,
- cebulę, cebulkę dymkę, szczypiorek,
- smażonego, pieczonego lub wędzonego kurczaka.
Czytaj też:
Taką jajecznicę robiła moja prababcia. Prosty trik, który podbija rodzinne śniadaniaCzytaj też:
Już nie zawijam kiełbasek w ciasto francuskie. Teraz mam lepszy sposób na szybką przekąskę