Jajecznica to proste, pożywne danie, które jest chętnie jedzone na śniadanie. Zna ją cały świat, a przepisów na nią jest mnóstwo. Różnią się zazwyczaj dodatkami, którymi wzbogaca się jajka. Większość z nich ma dodać jajecznicy smaku i sprawić, że będzie wyglądała apetycznie. Ja natomiast sięgam po dwa banalne składniki, które nie dość, że poprawiają smak i wygląd jajecznicy, to jeszcze zamieniają ją w niezwykle zdrowe danie.
Czym można doprawić jajecznicę?
Jajecznicę klasycznie doprawia się solą i pieprzem, jednak warto przetestować też inne zestawy przypraw. Można sięgnąć na przykład po: wędzoną paprykę, czosnek granulowany, kurkumę, odrobinę gałki muszkatołowej czy kolendry. Dodatek bazylii, oregano czy tymianku wprowadzi zaś do jajecznicy śródziemnomorskie nuty.
Jak zrobić jajecznicę z kurkumą i pieprzem?
Przyrządzaną jajecznicę często przyprawiam nie tylko solą i pieprzem, ale też kurkumą. Ta żółta przyprawa podkręca kolor jajecznicy i dodaje jej przyjemnego smaku oraz aromatu. Jednak nie to jest najważniejsze. Kurkuma słynie z właściwości przeciwzapalnych i podnoszących odporność. A w połączeniu z pieprzem działa jeszcze silniej. To dlatego pod koniec smażenia doprawiam jajecznicę zestawem tych przypraw.
Przepis: Jajecznica z kurkumą i pieprzem
Aromatyczna i niezwykle zdrowa jajecznica z dodatkiem kurkumy i pieprzu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 3 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki masła
- mielona kurkuma
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jajekJajka umyj, wybij do miseczki, rozkłóć je przy pomocy widelca. Możesz od razu dodać do nich trochę soli, pieprzu i kurkumy lub doprawić nimi jajecznicę pod koniec smażenia.
- Smażenie jajecznicyPatelnię lekko rozgrzej, połóż na niej masło. Gdy się rozpuści równomiernie rozprowadź je po całej powierzchni naczynia. Na patelnię wlej jajka i powoli mieszając, podgrzewaj je do czasu, aż zetną się tak, jak lubisz. Jajecznicę dopraw do smaku.
Jak podać jajecznicę?
Jajecznicę zwykle podaje się z kromką chleba i ze świeżymi warzywami. Jednak można ją też zaserwować na toście, w tortilli czy przełożyć nią przekrojoną na pół bułkę albo croissanta. Jeśli chodzi o warzywa świetnymi dodatkami będą np.: awokado, pomidorki koktajlowe, rzodkiewki czy rukola.
Czytaj też:
Ten trik na jajka sadzone zna niewielu. Robię je w 15 minut, a po nich nikt nie sięga po przekąskiCzytaj też:
Wieczorem zalewam płatki, a rano dodaję trzy składniki. To śniadanie jest pyszne i zdrowe