Poranny posiłek nie powinien być byle jaki. Od niego zależy bowiem, czy dobrze zaczniemy dzień i czy będziemy mieć siłę i energię do pracy. Wiele osób rano wstaje zbyt późno i rezygnuje z robienia i jedzenia śniadania. I właśnie dla nich jest ta pyszna propozycja. Jest nią nocna owsianka, którą nastawia się wieczorem poprzedniego dnia, a rano wystarczy ją dosmaczyć i zjeść.
Czy płatki owsiane trzeba gotować?
Płatki owsiane nie wymagają gotowania, choć zależy to od ich rodzaju. Najdelikatniejsze, bo też bardziej przetworzone płatki błyskawiczne, wystarczy zalać ciepłym płynem i odstawić na kilka minut. Płatki górskie warto namoczyć lub gotować 5-10 minut, a zwykłe czyli pełnoziarniste najlepiej jest gotować 10-15 minut lub dłużej moczyć. Dzięki gotowaniu lub moczeniu płatki owsiane robią się miękkie, kremowe i łatwiejsze do strawienia. A zawarty w nich kwas fitynowy ulega częściowemu rozłożeniu, co też czyni płatki zdrowszymi.
Jak zrobić nocną owsiankę sernikową?
Przygotowanie nocnej owsianki to niezwykle prosta sprawa. Wybrane płatki owsiane wystarczy tylko zalać ulubionym płynem i wstawić do lodówki. Płynem może być woda, mleko, napój roślinny, jogurt czy kefir. Płatki można wymieszać z płynem, ale nie jest to konieczne. Naczynie z nocną owsianką dobrze jest przykryć lub można nastawić owsiankę w słoiku.
Moją owsiankę nazywam sernikową, bo dodaję do niej serek kanapkowy lub kremowy twarożek. Można go dodać razem z płynem na noc, choć ja zwykle wzbogacam namoczone płatki dopiero rano.
Przepis: Nocna owsianka sernikowa
Pożywne śniadanie z płatków owsianych, mleczka kokosowego, twarogu i owoców
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 380
Składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego lub mleka
- 2 łyżki serka kanapkowego lub kremowego twarożku
- 1–2 łyżeczki miodu
- 1-2 łyżki mrożonych lub świeżych malin, borówek albo jagód
Sposób przygotowania
- Nastawianie owsiankiPłatki owsiane wsyp do słoiczka, zalej mleczkiem kokosowym, możesz wymieszać. Słoiczek zakręć, wstaw na noc do lodówki.
- Wykańczanie owsiankiRano wymieszaj namoczone płatki z serkiem i miodem. Owsiankę posyp owocami, możesz ewentualnie doprawić szczyptą cynamonu.
Czym jeszcze można wzbogacić owsiankę?
By owsianka była jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza, warto dodać do niej kilka składników. Idealnie sprawdzają się tu owoce świeże, mrożone, suszone lub z konfitury. Można też sięgnąć po orzechy, nasiona chia, wiórki kokosowe, a także miód, syrop klonowy czy cynamon.
Czytaj też:
Dodaję to do jajek i mam śniadanie, które poprawia nastrój lepiej niż kawaCzytaj też:
Do serka wiejskiego dodaję tylko dwa składniki. Ta sycąca sałatka jest najlepsza na śniadanie