Z kilku prostych składników robię obłędne danie. Pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem smakują każdemu i mogą być podawane z różnymi dodatkami. Sprawdź przepis na rodzinny obiad, który zrobisz w 45 minut.
Jakie mięso jest najlepsze na pulpety?
Pulpety, nazywane również klopsikami, to danie, które bez problemu dopasujesz pod względem rodzaju mięsa do indywidualnych preferencji i stosowanej diety. Pyszne kulki mięsne zrobisz zarówno z wieprzowiny (szynka, karkówka, łopatka), jak i drobiu (udziec z kurczaka, udziec z indyka, pierś z kurczaka lub indyka) oraz wołowiny (udziec, antrykot, łopatka). Doskonale na pulpety nadaje się również mięso mielone mieszane.
Jak zrobić pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem?
Aromatyczne kulki mięsne w sosie pomidorowym przygotowuję z mielonej szynki i łopatki wieprzowej w proporcji 1:1. Smak mięsa wzbogacam m.in. ostrą musztardą, ketchupem i odrobiną imbiru, który świetnie podkreśla naturalny aromat mięsa. Zanim wstawię danie do piekarnika, lekko obsmażam pulpety na klarowanym maśle. Sos przygotowuję z passaty pomidorowej, którą doprawiam m.in. czosnkiem i bazylią. Do passaty dodaję również 3 łyżki startej na tarce o małych oczkach mozzarelli, która sprawia, że staje się gęsty i kremowy.
Pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem nie wymagają długiej obróbki termicznej. Obsmażone mięso jest gotowe po około 30 minutach pieczenia (czas pieczenia zależy od wielkości pulpetów oraz rodzaju mięsa, z którego są przygotowywane).
Przepis: Pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem
Mięsne kulki w aromatycznym sosie i z ciągnącym się serem to feeria zmaków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 591 w każdej porcji
Składniki
Na pulpety:
- 300 g zmielonej łopatki wieprzowej
- 300 g zmielonej szynki wieprzowej
- 1 duże jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2/3 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Na sos:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka bazylii
- 3 łyżki startej mozzarelli
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 150 g startego żółtego sera
- 2 łyżki klarowanego masła
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowani pulpetówUmieść mięso mielone w dużej misce. Dodaj jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę, starty korzeń imbiru, oregano, paprykę, ketchup i musztardę. Wyrób masę mięsną i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Z masy mięsnej uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
- SmażenieRozgrzej klarowane masło i obsmaż pulpety z każdej strony.
- Przygotowanie sosu pomidorowegoDodaj do passaty przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, startą mozzarellę, sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku i wymieszaj.
- ZapiekanieUłóż pulpety w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalej je sosem pomidorowym i posyp startym na tarce serem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 30 minut.
Jak podawać pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem?
Pulpety zapiekane z sosem pomidorowym i serem podaję na ciepło, posypane posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie świeżą bazylią lub oregano). Doskonale komponują się z ryżem, purée ziemniaczanym, ziemniakami z wody, pieczonymi ziemniakami, kaszą gryczaną oraz chrupiącą bagietką i innym pieczywem.
Do pulpetów z sosem pomidorowym i serem podaję również surówki i sałatki np. sałatkę z pomidorków koktajlowych, surówkę z pora, surówkę z marchewki i sałatkę z czerwonej cebuli.
Czytaj też:
Zapiekam pulpety mięsne w aromatycznym sosie. Wyjątkowy smak potrawy podkreśla jeden dodatekCzytaj też:
Te pulpety smakują o niebo lepiej niż klasyczne mielone. Żałuję, że dopiero teraz je zrobiłam